Με τόσα πολλά διαζύγια, σπανίζουν οι περιπτώσεις αληθινά ευτυχισμένων ζευγαριών. Κι όσο κι αν κάθε περίπτωση είναι μοναδική και διαφορετική, η αλήθεια είναι ότι κάποιες συμβουλές είναι παραπάνω από απαραίτητες...

Να ακούμε πολύ, να ασκούμε λιγότερη κριτική, να έχουμε κοινό πορτοφόλι. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις συμβουλές των ειδικών, που ειδικεύονται στις μακροχρόνιες, ευτυχισμένες συζυγικές σχέσεις. Σε συζήτηση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Harvard, με αφορμή τη γιορτή της αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου, σύμβουλοι γάμου, νομικοί και ψυχίατροι προσπάθησαν να εξηγήσουν με ποιους τρόπους μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανούς τους γάμους και να είμαστε ευτυχισμένοι. Γιατί, όπως είπαν, όσο περισσότερα χρόνια είσαι μαζί με κάποιον, τόσο περισσότερο τον ξέρεις και, κατ' επέκταση, δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης και η επιθυμία να τον "ψάξεις" σε βάθος.

"Κρατήστε την περιέργεια ζωντανή, λοιπόν" πρότεινε ο διακεκριμένος νομικός David Hoffman. "Φράσεις, όπως "αν μ'αγαπούσες αληθινά, θα ήξερες τι μ'αρέσει" ή "αν μ'αγαπούσες, δεν θα χρειαζόταν να σου πω" καλό είναι να αποφεύγονται".

Τα ζευγάρια που λένε ανοικτά τις τους αρέσει και τι όχι, χωρίς να αναγκάζουν τον άλλο να γίνει... μάντης Κάλχας, απολαμβάνουν καλύτερα επίπεδα συνεννόησης. Ειδάλλως ίσως πρέπει να πάνε σε σύμβουλο γάμου ή να εξασκήσουν την πολύτιμη τεχνική της διαπραγμάτευσης. Είμαστε εξπέρ στο να λέμε στον άλλο τι έκανε λάθος κι όταν λέμε πως πρέπει να μιλήσουμε, είναι συνήθως γιατί θέλουμε από τον άλλο να αλλάξει. Κι αυτή η κουβέντα είναι καταδικασμένη να πάει στραβά, είπαν οι ειδικοί.

Κάτι άλλο που κρατάει δεμένο ένα ζευγάρι είναι το κοινό "ταμείο". Είτε πρόκειται για κοινό πορτοφόλι στο σπίτι είτε για κοινό λογαριασμό στην τράπεζα. "Αυτό είναι ένα από τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου. Η διαχείριση των χρημάτων από κοινού βοηθά το ζευγάρι να μοιραστεί υπευθυνότητα, χρόνο και χρήμα κι αυτό είναι πολύ θετικό" είπε ο Hoffman.