Άμεση ήταν η υποδοχή μεταναστών που αποβιβάστηκαν από το φορτηγό πλοίο «MARA» στο λιμάνι της Σητείας από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ έχοντας την ανάλογη ενημέρωση για το περιστατικό από προχθές (21/07/2015) το απόγευμα, είχε θέσει σε εφαρμογή σχέδιο διαχείρισης κρίσεων με επιφυλακή των δομών υγείας της περιοχής για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας στους μετανάστες.

Χθες τα ξημερώματα (ώρα 5:00), κατόπιν των εξελίξεων που σημειώθηκαν, τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο λιμάνι της Σητείας 4 ασθενοφόρα οχήματα, 1 Κινητή Μονάδα με γιατρό του ΕΚΑΒ, αλλά και γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σητείας.

Από τις 2 το μεσημέρι περίπου 217 μετανάστες, εκ των οποίων 81 παιδιά, άρχισαν να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Σητείας κατά ομάδες, όπου αφού οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σητείας συνεπικουρούμενοι από τον γιατρό και τους διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποιήσαν την προβλεπόμενη εξέταση τους, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή 17 εξ΄ αυτών προς το Γ.Ν. Σητείας.

Από τα 17 περιστατικά που διακομίσθηκαν στο Γ.Ν. Σητείας, τα 7 αφορούσαν εγκυμονούσες γυναίκες που παρουσίαζαν ελαφρά συμπτώματα αιμορραγίας, ενώ τα υπόλοιπα 10 αφορούσαν παιδιά και άνδρες που εμφάνιζαν συμπτώματα αφυδάτωσης.

H επιχειρησιακή δράση του ΕΚΑΒ, σχετικά με την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά και τη διακομιδή των μεταναστών προς το Γ.Ν. Σητείας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 18:45 (22/07/2015).