Επιχορήγηση από τον ...δήμαρχο μπορούν να ζητούν νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας όταν δεν "τα βγάζουν πέρα" και εφόσον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄βαθμού το εγκρίνουν.

Σχετική ρύθμιση που επιχειρείται να περάσει από τη Βουλή με το "παράλληλο πρόγραμμα", κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, εξοργίζοντας τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρο της Κέντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Πατούλης, έκανε λόγο για "Ν-τροπολογία" που επιχειρείται να περάσει στα κρυφά ενόσω τα μάτια της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

O πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ σημειώνει πως πρόκειται για δημόσια ομολογία της χρεωκοπίας του ΕΣΥ, της ανικανότητας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος και μεταθέτει τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι "ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην τροπολογία που προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο "Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις" του Υπουργείου Υγείας, στην οποία προβλέπεται να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λ.π.).
Η Ν-τροπολογία αυτή, που επιχειρείται να περάσει "στα κρυφά" κι ενώ τα μάτια της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στις κινητοποιήσεις των αγροτών: 

  • Αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος.
  • Επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κεντρική Κυβέρνηση, στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης.

Το δίδυμο του Υπουργείου Υγείας ουσιαστικά αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών όταν καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.

Και παρασύρουν κι άλλα μέλη της Κυβέρνησης, που συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, σε ανθρωποκτόνες πολιτικές.
Το μόνο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι να φορτώσουν τις ευθύνες της δικής τους ανικανότητας, στους Δήμους".

Και συνεχίζει, τονίζοντας ότι "Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης είναι επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία. Και με τα νομοθετικά τερατουργήματα που προωθούν, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση αποδεικνύουν ότι εκτός από ανίκανοι, διακατέχονται κι από ολοκληρωτικές αντιλήψεις. 

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια την απόπειρα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να μεταθέσει στην Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της για τα αδιέξοδα που δημιούργησαν στο χώρο της Υγείας.

Ο ΙΣΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει την νέα αυτή απειλή για τη Δημόσια υγεία που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Θα ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την Ν-τροπολογία έκτρωμα και θα τους ζητήσει να ασκήσουν στα όρια των κοινοβουλευτικών ευθυνών, κάθε δυνατή πίεση για να μην ψηφιστεί.

Σε περίπτωση που η ν-τροπολογία ψηφιστεί, θα ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της στη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και κατ' επέκταση στην υγεία των πολιτών". 

Δείτε την τροπολογία όπως κατατέθηκε, εδώ.