Πληρωμές στους παρόχους του ΕΣΥ επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και παρότι υπάρχουν κάποια ταμειακά διαθέσιμα, η υλοποίηση των πληρωμών είναι εξαιρετικά δύσκολη όπως αποδεικνύεται!

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του έκανε λόγο για "σύστημα προμηθειών απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο", σημειώνοντας ότι "αυτή την περίοδο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματα, είτε επειδή το ελεγκτικό συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς, είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών". 

Το αποτέλεσμα είναι να παραδέχεται ο υπουργός τις καταγγελίες για ελλείψεις βασικών υλικών στα νοσοκομεία, λέγοντας μάλιστα ότι "αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και λύσεις για παράκαμψη της γραφειοκρατίας".

Πληρωμές ΕΟΠΥΥ
Εκτός από τους παρόχους των υλικών στα νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου "βάζει μπρος" και τις πληρωμές και από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο σε ότι αφορά τις υπηρεσίες, όσο και σε ότι αφορά τα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή για πληρωμή των φαρμακευτικών εταιριών από τον ΕΟΠΥΥ ως το τέλος Φεβρουαρίου. 

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες, στο νομοσχέδιο για το "παράλληλο πρόγραμμα" προβλέπεται διάταξη με την οποία παρατείνονται όλες οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να καταστούν νόμιμες οι πληρωμές γιατρών, εργαστηρίων κλπ.

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη του άρθρου 77 του νομοσχεδίου, αναφέρει:
"4. Η ισχύς των υφισταµένων κατά τη δηµοσίευση του παρόντος συµβάσεων µεταξύ των ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων, κλινικών και λοιπών παρόχων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε αυτές είναι αρχικές είτε έχουν ήδη παραταθεί, παρατείνεται έως τις 31.3.2016. Οι δαπάνες αυτές επιβαρύνουν τον προϋπολογισµό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ενταλµατοποιούνται και εκκαθαρίζονται από αυτόν. 
5. Η ισχύς των υφισταµένων µεταξύ οδοντοτεχνιτών και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συµβάσεων παρατείνονται µέχρι τις 30.6.2016. Οι δαπάνες αυτές επιβαρύνουν τον προϋπολογισµό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από τον οποίο εξακολουθεί να διενεργείται η ενταλµατοποίηση και εκκαθάριση των δαπανών αυτών, σύµφωνα µε τα απαιτούµενα παραστατικά, που θα εκδοθούν έως την παραπάνω αναφερόµενη ηµεροµηνία". 

Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ
Βέβαια, εκτός από τις πληρωμές, ο ΕΟΠΥΥ αναμένει και εισπράξεις, οπότε με το ίδιο νομοσχέδιο, "ο χρόνος έκδοσης και έγκρισης του απολογισµού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του οικονοµικού έτους 2012 παρατείνεται µέχρι και τις 30.6.2016", προκειμένου να γίνουν οι υπολογισμοί των συμψηφισμών από τα οφειλόμενα του Οργανισμού, έναντι των υπολοίπων από rebate και clawback της προ τετραετίας περιόδου.

ΜΕΘ - Γρίπη
Στο πλαίσιο της ίδιας τηλεοπτικής παρουσίας του, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας και της αύξησης στα κρούσματα γρίπης από τον ιό Η1Ν1.

Όπως είπε, "αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 200 κρεβάτια κλειστά σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ σε καθημερινή βάση μόνο στο Λεκανοπέδιο υπάρχει λίστα αναμονής για 40 έως 50 άτομα". Εκτίμησε όμως, ότι με την προκήρυξη των 500 θέσεων προσωπικού για της ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρόβλημα θα λυθεί και μάλιστα σε πανελλαδική βάση μέχρι τον Μάρτιο.