Σφοδρή αντίδραση και των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία προκαλεί η τροπολογία με την οποία επιχειρείται η χρηματοδότηση δημοσίων δομών υγείας από τους Δήμους.   

Διεκδικώντας την απόσυρση της τροπολογίας αυτής, η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει την οριακή λειτουργία του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως φέτος τα νοσοκομεία επιχορηγούνται με 1,15 δισ. ευρώ, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα προβλήματα επικρατούν και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα και συγχωνεύονται – καταργούνται, η μία μετά την άλλη.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι επανειλημμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δηλώνει πως στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016 που ήδη εκτελείται, αυξήθηκε η Κρατική Χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των φορέων.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, επιχειρείται η διάψευση της ομοσπονδίας σχετικά με τα οικονομικά του συστήματος.

Και διερωτάται: "Γιατί λοιπόν αφού είναι διασφαλισμένη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η χρηματοδότηση των Φορέων Υγείας, προωθείται η συγκεκριμένη διάταξη;

Ασφαλώς υποκρύπτονται σκοπιμότητες".

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι "η Κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει για την οριακή λειτουργία του ΕΣΥ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου 3, μετακυλίοντας τις πολιτικές ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης συνέχισης λειτουργίας πολλών μικρών και μεσαίων διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Τους καθιστά συνυπεύθυνους για την χρηματοδότηση και την στελέχωσή τους.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να σταματήσει κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων της κάθε περιοχής για τη σωτηρία των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων, αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος.

Κατ’ εφαρμογή των Μνημονίων εξανεμίζουν την κρατική χρηματοδότηση προς το Σύστημα και τα λειτουργικά έξοδα διαβιβάζονται στους  πολίτες με άμεσα ή έμμεσα  χαράτσια (αγορά υπηρεσιών, επιβολή δημοτικών τελών κ.α).

Επιδιώκουν να καταστήσουν το Σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενο, με την εμπλοκή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης την εμπλοκή μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και Ιδιωτικού Τομέα. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το νοσοκομείο Θήρας, το οποίο θα χρηματοδοτούν οι κάτοικοι με επιβολή τελών σε Δημοτικές Υπηρεσίες.

Η «Αριστερή» Κυβέρνηση εντάσσει στο ΕΣΥ το Νοσοκομείο Θήρας ως Ανώνυμη Εταιρεία, υπογράφοντας προγραμματική Σύμβαση με την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.,  ανοίγοντας τους "ασκούς του Αιόλου", για αλλοίωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ".