Αύξηση πωλήσεων κατά 9,7% παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε η γαλλική φαρμακευτική Sanofi, φθάνοντας τα 37,057 δισ. ευρώ σε τζίρο, ενώ τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 7,7% στα 7,371 δισ. ευρώ, το 2015.

Αντίστοιχα, κατά το τελευταίο τέταρτο του έτους, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,3% στα 9,278 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων μειώθηκαν κατά 6,5%.

Η Sanofi κατέγραψε αύξηση κερδών δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) έως 8,5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος στα € 5,64, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία παραμένοντας σε συμφωνία με το πλάνο. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε μέρισμα € 2,93, παρατηρώντας αύξηση των μερισμάτων για 22η συνεχόμενη χρονιά.

Για το 2016 προβλέπει τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή να παραμείνουν σταθερά, εξαιρουμένων απρόβλεπτων δυσμενών εξελίξεων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Olivier Brandicourt, Sanofi Chief Executive Officer, τόνισε: «Το 2015, η Sanofi σημείωσε σημαντική πρόοδο, υλοποιώντας σημαντικά λανσαρίσματα, αναπτύσσοντας επιχειρησιακές δραστηριότητες και προσπαθώντας να απλοποιήσει τη δομή του οργανισμού. Οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με την Boehringer Ingelheim για την ανταλλαγή επιχειρήσεων θα φέρουν την εταιρεία μας σε ηγετική θέση στον Τομέα των Καταναλωτικών Προϊόντων. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου μας. Το 2016, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο μας και στην κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων που θα μας οδηγήσουν σε μελλοντική ανάπτυξη».

Στρατηγικός Χάρτης 2020 
Η ανταλλαγή δραστηριοτήτων αποτελεί ορόσημο για την αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της Sanofi, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ως το 2020. Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξουν σημαντικές συμμαχίες στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης για την Ογκολογία και τον Διαβήτη. Σε ότι αφορά τα προϊόντα, το Alirocumab παρουσιάζει προοδευτική διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ το 2016, ενώ η ινσουλίνη glargineU300 είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως με πωλήσεις ύψους 98 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2015.

Χαρτοφυλάκιο καινοτόμων προϊόντων

  • Το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως για το Δάγγειο Πυρετό,  Dengvaxia,  έχει ήδη πάρει έγκριση κυκλοφορίας στο Μεξικό, τη Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ και τις Φιλιππίνες
  • Η αίτηση για χορήγηση άδειας βιολογικού προϊόντος για το sarilumab έγινε αποδεκτή προς αξιολόγηση από την υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA)
  • Κατάθεση για αξιολόγηση κατά προτεραιότητα από την υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) για τον εφ 'άπαξ ημερησίως συνδυασμό ινσουλίνης glargineU100 με τη λιξισενατίδη

Αύξηση πωλήσεων 
Βασικό πυλώνα ανάπτυξης με αύξηση πωλήσεων έως 29,5% και ισχυρή δυναμική στην Πολλαπλή Σκλήρυνση συνεχίζει να αποτελεί η Genzyme. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις εμβολίων αυξήθηκαν έως 7,3%, επωφελούμενες από τη διψήφια ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές. Οι πωλήσεις  του τομέα του Διαβήτη μειώθηκαν κατά 6,8% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, αντικατοπτρίζοντας χαμηλότερες πωλήσεις της ινσουλίνης glargine U100 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κτηνιατρικός Τομέας έδειξει σχυρή ανάπτυξη με αύξηση των πωλήσεων έως 10,8% χάρη στην απόδοση του NexGard.

Οι συνολικές πωλήσεις στις Αναδυόμενες Αγορές αυξήθηκαν κατά 7,8%, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας η οποία αυξήθηκε κατά 19,5%.