Έναν απλουστευτικό τρόπο για να μειωθεί το χρέος της χώρας μας, συνιστά το Bloomberg, προτείνοντας τη χρήση της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση, για να "δρέψουμε" τους καρπούς της αποταμίευσης. 

Και σχολιάζοντας ότι χρησιμοποιούμε τα λιγότερα γενόσημα στην Ευρώπη, σημειώνει ότι "δεν είναι το ιδανικότερο για μια χώρα που διαπραγματεύεται την τρίτη διάσωσή της".

Παραθέτοντας στοιχεία της εταιρίας μελετών IMS Health Holdings, αναφέρει πως τα ελληνικά φαρμακεία πέρυσι συνέχισαν να διαθέτουν κατά πλειοψηφία επώνυμα φάρμακα από το εξωτερικό, χρόνια μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους που επέτρεψε την κυκλοφορία γενοσήμων. Ο αντιπρόεδρος της IMS Health Per Troein, δήλωσε πως αυτό συμβαίνει γιατί δεν επιβάλλεται στους γιατρούς να συνταγογραφούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Η κυριαρχία των εμπορικών σημάτων, απαξιώνουν τις προσπάθειες των αρχών να συμμορφωθούν με τους όρους της τελευταίας διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Troein, "Αν πρόκειται να εξοικονομήσουν χρήματα, θα πρέπει να έχουν οδηγίες συνταγογράφησης. Και η θεραπεία πρώτης γραμμής σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ένα προϊόν χωρίς προστασία πατέντας."

Ως παράδειγμα έφερε το Diovan, που αντιπροσωπεύει το 82% των συνταγών κατά το τέταρτο τρίμηνο, όταν το φάρμακο αυτό αποτελεί μόνο το 4% των πωλήσεων των φαρμακείων στη Γερμανία, από την από τετραετίας απώλεια της πατέντας. Αντίστοιχα για το Lipitor απορροφά το 29% της αγοράς στην Ελλάδα, έναντι 5% στη Γερμανία.

Έτσι, τα επώνυμα φάρμακα αντιπροσωπεύουν το 51% των φαρμάκων που χορηγούνται στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών που μελετήθηκαν από την IMS σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Το ημερήσιο κόστος θεραπείας στην Ελλάδα για επτά βασικές κατηγορίες φαρμάκων, είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά την Ελβετία και την Ιρλανδία, τα στοιχεία δείχνουν τα στοιχεία της IMS.

Το Bloomberg σημειώνει ότι σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, "οι προσπάθειες για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά δεν απέφεραν καρπούς, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών που προωθούν τα εμπορικά σήματα είναι πολύ ισχυρά".

Εισαγωγές
Τα φάρμακα καταλαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια εισαγωγών στην Ελλάδα, μαζί με τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά. Τα φάρμακα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό αποτελούν περίπου το 88% της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την IMS.
Μέρος του λόγου ότι η Ελλάδα είναι χρεωμένη, είναι ότι έχει παράδοση σε χαμηλές τιμές για τα επώνυμα φάρμακα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και σχετικά υψηλές αυτά για τα γενόσημα φάρμακα, σύμφωνα με Troein.
 
Η Ελλάδα μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη της σε 2 δισ. ευρώ πέρυσι από 5,6 δισ. ευρώ το 2009, ως μέρος της απαίτησης από τους πιστωτές να περιορίσει τις δαπάνες του φαρμάκου στο 1% του ΑΕΠ. Εντούτοις, παρότι οι τιμές για το πρωτότυπα φάρμακα μειώθηκαν στο μισό από το 2008, οι τιμές για τα γενόσημα φάρμακα είχαν μόνο μέτρια πτώση, σύμφωνα με την IMS.

Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είχε θέσει ως στόχο πέρυσι να αυξήσει το μερίδιο των γενοσήμων τουλάχιστον στο 30% και στο 60% ως το τέλος του 2015. Όμως ο στόχος δεν επιτεύχθηκε αφού το 2014, το ποσοστό διείσδυσης παρέμεινε περίπου στο 20%.  
 

Στρεβλωμένη αγορά

"Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν ήταν πολύ αποτελεσματικές», δήλωσε η Ελπίδα Πάβη, λέκτορας στα Οικονομικά της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στην Αθήνα. "Εξακολουθεί να υπάρχει στρέβλωση φαρμακευτική αγορά προς όφελος των εκτός πατέντας φαρμάκων έναντι των φαρμάκων κοινόχρηστης ονομασίας".

Στο μεταξύ, οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να προμηθεύουν προϊόντα που σώζουν ζωές, αλλά και ότι τους οφείλονται περισσότερα από 1 δις ευρώ από την κυβέρνηση σε απλήρωτους λογαριασμούς. Επίσης τους ασκούνται πιέσεις για μείωση των τιμών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες υπόκεινται σε υποχρεωτικές εκπτώσεις σε περίπτωση που η φαρμακευτική δαπάνη υπερβεί το όριο των 2 δισ. ευρώ. Τα rebates και clawback έφτασαν σε 530 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την Ναταλία Τουμπανάκη, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Το δημοσίευμα του Bloomberg