Για "υψηλό αίσθημα δικαίου" των υπουργών Υγείας κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), σχολιάζοντας με αρκετή δόση ειρωνείας διατάξεις του πρόσφατου νομοσχεδίου για το "παράλληλο πρόγραμμα" με τις οποίες προκαλείται διακριτική μεταχείριση μεταξύ των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνει ότι "στο τέλος του έτους 2013, όταν η τότε Κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για τη δημιουργία του Π.Ε.Δ.Υ., το πρώτο τουλάχιστον τετράμηνο του επόμενου έτους 2014 δεν λειτούργησαν τα ιατρεία Π.Φ.Υ. των δημόσιων δομών (πρώην ιατρεία Ι.Κ.Α./Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), λόγω της μεταβατικής περιόδου από το παλαιό στο νέο σύστημα του Π.Ε.Δ.Υ. και οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξυπηρετήθηκαν από τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για διαγνωστικές εξετάσεις να το επωμίζονται κυρίως οι πάροχοι του Ν. Αττικής.

Αυτή τη πραγματικότητα αναγνώρισαν και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και γι' αυτόν τον λόγο, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους (2014) εγκρίθηκε οι 19η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και προστέθηκαν στον ΚΑΕ εσόδων του Οργανισμού 24 εκατ. ευρώ από κρατική επιχορήγηση, με ισόποση αύξηση του ΚΑΕ εξόδων που αφορά τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, για να αποδοθούν στους δικαιούχους παρόχους του Ν. Αττικής.

Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς (2015), με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα χρήματα αυτά ξεχάστηκαν και επανήλθαν στο προσκήνιο με επερώτηση πριν από 20 ημέρες περίπου του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και αναγνώριση της έγκρισης χορήγησης της πίστωσης αυτής από τον σημερινό Αν. Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη.

Πλην όμως στο σχέδιο νόμου που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα η Κυβέρνηση, ο Αν. Υπ. Υγείας μοιράζει αυτά τα χρήματα κατά 50% στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια και το υπόλοιπο 50% το χαρίζει στις ψυχιατρικές κλινικές και στους φυσικοθεραπευτές προφανώς για λόγους κομματικής σκοπιμότητας. 

Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να χαιρετίσουμε το υψηλό αίσθημα δικαίου με το οποίο παίρνει τις αποφάσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης, ο οποίος επιπλέον, ακόμα μέχρι σήμερα, αρνείται να μας συναντήσει".

Η τροπολογία

Σημειώνουμε ότι η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, η τροπολογία αναφέρει:

"¨Το ποσό των 24 εκ. ευρώ που χορηγήθηκε στον ΕΟΠΥΥ με την αρ. πρωτ. 2/90406/9.12.2014 απόφαση του αν. υπουργού Οικονομικών και περιλαμβάνονται στο ταμειακό υπόλοιπο του προϋπολογισμού έτους 2016, διατίθεται, κατά παρέκκλιση των ορίων δαπανών του φορέα για το τρέχον οικονομικό έτος, ως εξής:

α) 12 εκ. ευρώ στα Διαγνωστικά Κέντρα,
β) 6 εκ. ευρώ στις ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές και 
γ) 6 εκ. ευρώ στις αμοιβές για φυσικοθεραπευτές".