Συναντήσεις με τους επιτρόπους Υγείας και Απασχόλησης στις Βρυξέλλες θα έχει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, αλλά και την επικείμενη μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στις συναντήσεις θα τεθεί επίσης και το θέμα προσλήψεων στο σύστημα υγείας, με χρονικό ορίζοντα τριετίας, καθώς οι προσλήψεις που επιχειρούνται τώρα, καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενόψει της σύγκλισης του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και τις εκλογές του κλάδου, στις 8-10 Απριλίου στην Αθήνα.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας, έθεσε στον υπουργό την επιτακτική ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων στο ΕΣΥ, εξαιτίας της λειτουργικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας.  

Σε σχετικό υπόμνημα που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνονται τα εξής:

  • Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 23ης Δεκεμβρίου 2015 μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αποφευχθεί η καταβολή υπέρογκου προστίμου, το οποίο θα ανέλθει περί τα 150 εκατ. ευρώ. 
  • Η ΟΕΝΓΕ κρίνει ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη από 6000 προσλήψεις γιατρών, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας, μέσω Κοινής Επιτροπής υπουργείου- ΟΕΝΓΕ που θα ορίσει στοχευμένα τις θέσεις που πρέπει να προκηρυχθούν.  
  • Η εργασιακή σχέση που προκρίνεται είναι αυτή της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, ενώ πρέπει να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής σε νέους γιατρούς. Το ρεπό πρέπει να δίδεται σε όλους τους γιατρούς που εφημερεύουν.  
  • Πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα εφημέρευσης
  • Πρέπει να συγκροτηθούν αυτόνομα ΤΕΠ στα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να τεθεί σε τροχιά εφαρμογής. 
  • Επίσης πρέπει να αναθεωρηθούν το συντομότερο οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων και να υπάρξουν βήματα εκδημοκρατισμού του ΕΣΥ.  
  • Η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να συγκλίνει το συντομότερο προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι αμοιβές των γιατρών ΕΣΥ πρέπει να αποκατασταθούν, ζήτημα που απασχολεί το ΣτΕ μετά από προσφυγή της ΟΕΝΓΕ. Σημειωτέον, η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου.

Κλαδική συμφωνία
Σε ότι αφορά την κλαδική συμφωνία, το Γενικό Συμβούλιο κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
α.- Η υπάρχουσα κλαδική συμφωνία αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης με το υπουργείο υγείας και την κυβέρνηση. 
β.- Οι ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν να είναι κοστολογημένες και να υπακούουν σε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. 
γ.- Ως πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιλέγονται τα σημεία που τέθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό και όχι τις Οδηγίες της ΕΕ. 

Εφημερίες
Τα κονδύλια για τις εφημερίες Δεκεμβρίου 2015 βρίσκονται στα ταμειακά αποθέματα των Νοσοκομείων και θα εκταμιευτούν στους γιατρούς μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός κάθε Νοσοκομείου. Η ΟΕΝΓΕ βρίσκεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου και το ΓΛΚ προκειμένου να εκταμιευτεί το 1ο τρίμηνο εφημεριών του 2016 και στη συνέχεια να υπάρξει ομαλή ροή ανά μήνα.