Μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας για όλα τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο και για τις οικογένειές τους δόθηκε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία των μελών των Δ.Σ. των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γονιών και παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Τα καλά νέα είναι ότι, στις μέρες μας, το ποσοστό επιβίωσης - που πριν από 50 χρόνια ήταν 10% - είναι 90%, χωρίς, ωστόσο, να έχουν βρεθεί επαρκείς θεραπείες για κάποιες σπάνιες παθήσεις, καθώς ο καρκίνος δεν είναι ένας. Υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι καρκίνου και πάνω από 100 υποκατηγορίες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 280 με 300 νέες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου και το 80% από αυτές αντιμετωπίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αφού 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά.

Οι προβολείς έπεσαν στις τρεις εθελόντριες δότριες μυελού των οστών, οι οποίες πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες, χαρίζοντάς τους το δώρο της ζωής. Πρόκειται για τη Νικολέττα Ευριπίδου, την πρώτη δότρια στην Ελλάδα, που παρέλαβε το βραβείο της βαθιά συγκινημένη και με σπασμένη φωνή είπε ότι συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο με όλη της την καρδιά. Η δεύτερη δότρια είναι η Ειρήνη Χρυσανθή από τη Ρόδο και η τρίτη είναι μια μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που έδωσε μόσχευμα σε παιδί που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Μονάδα και θα πρέπει να μείνει ανώνυμη, λόγω του κανονισμού που διέπει τη σχέση δότη και λήπτη, όταν αυτοί βρίσκονται στο ίδιο νοσηλευτικό κέντρο.

"Γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ανθρώπινη αλυσίδα, που αγκαλιάζει τα παιδιά με καρκίνο και το έργο μας, καθώς συστρατεύονται στο πλευρό μας όλο και περισσότεροι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Τους ανθρώπους αυτούς θελήσαμε σήμερα να τιμήσουμε στο πρόσωπο τριών γυναικών, που βρέθηκαν να είναι συμβατές με ασθενή και του πρόσφεραν το δώρο της ζωής, δίνοντας μόσχευμα μυελού των οστών" είπε συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μανώλης Παπασάββας δήλωσε: "Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου μας έχουν πραγματοποιηθεί 16.254 νοσηλείες και έχουν διενεργηθεί 83.320 θεραπείες στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Δεν υπάρχει, πια, λίστα αναμονής για εισαγωγή παιδιών στο νοσοκομείο. Νοσηλεύουμε παιδιά ανασφάλιστα, άπορα και παιδιά μεταναστών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ακόμα και από γειτονικές χώρες, όπως Αλβανία, Σερβία, ακόμα και από την Παλαιστίνη, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και στη θεραπεία του καρκίνου".

Ο καθηγητής Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού και στην τεράστια και συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Τράπεζας Εθελοντών Μυελού των Οστών. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας, έχουν εγγραφεί πάνω από 21.000 δότες, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. «Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με πρωτοπόρο το "Όραμα", θα έχουμε πάνω από 100 χιλιάδες δότες, ώστε το 80% των Ελλήνων που χρειάζεται μεταμόσχευση να μπορεί να βρίσκει μόσχευμα μέσα στην Ελλάδα και να μην τους στέλνουμε στο εξωτερικό".

Το «παρών» έδωσε και ο Αγγελιοφόρος της ΕΛΠΙΔΑΣ, Σάκης Ρουβάς.