Όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για breakthrough, αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, πολύ, δε, περισσότερο, όταν τα καλά νέα αφορούν στον καρκίνο.

Οι κλινικές δοκιμές μιας πειραματικής αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, η οποία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να καταστρέψουν τους όγκους, ακόμη και σε περίπτωση μεταστάσεων, δίνει ζωή σε πάσχοντες, που είχαν δεν είχαν λίγους μήνες ακόμη μπροστά τους. Για να διαχειριστούν τα Τ-λεμφοκύτταρα οι ερευνητές, τα έχουν προηγουμένως τροποποιήσει στο εργαστήριο και τα έχουν επανεισάγει στους ασθενείς.

Η σημαντική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Dr Stanley Riddell από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, ανέφεραν ότι, ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του αίματος, που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από πέντε μήνες, εμφάνιζαν πλήρη ύφεση της νόσου 18 μήνες μετά την θεραπεία, χωρίς τα παραμικρά ίχνη καρκίνου.

Σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισε πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς, που είχαν άλλες μορφές καρκίνου του αίματος, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνισαν πλήρη ύφεση μετά από 1,5 χρόνο. Πάντως μερίδα επιστημόνων εκφράζει επιφυλάξεις, καθώς η νέα θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους και, επιπλέον, μερικοί ασθενείς - μετά τον αναπρογραμματισμό (τροποποίηση) του ανοσοποιητικού συστήματός τους - εμφάνισαν παρενέργειες όπως πυρετό, υπόταση, νευροτοξικότητα κ.ά., ενώ δύο πέθαναν. Ωστόσο όλοι σχεδόν χαρακτήρισαν «άνευ προηγουμένου» τις βελτιώσεις που εμφάνισαν ορισμένοι ασθενείς, οι οποίοι, μάλιστα, προηγουμένως δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία άλλη θεραπεία.

Η ερευνήτρια Chiara Bonini είπε ότι δεν έχει δει τέτοια ποσοστά επιτυχίας εδώ και 15 χρόνια. "Πρόκειται για επανάσταση. Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι ένα "ζωντανό" φάρμακο και έχει πιθανότητες να παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα για πάντα” δήλωσε με ενθουσιασμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας: "Τόσο στο εργαστήριο, όσο και στις κλινικές δοκιμές, βλέπουμε δραματικές ανταποκρίσεις σε ασθενείς με όγκους ανθεκτικούς στη συμβατική χημειοθεραπεία υψηλής δοσολογίας. Πρόκειται για ασθενείς, στους οποίους είχαν αποτύχει τα πάντα έως τώρα και οι οποίοι είχαν προσδόκιμο ζωής δύο έως πέντε μηνών. Είναι εντυπωσιακό και τελείως ασυνήθιστο στην ιατρική - για να είμαι ειλικιρινής - να βλέπει κανείς τόσο θετική ανταπόκριση από ασθενείς με τόσο προχωρημένη ασθένεια".

Για την ώρα η ανοσοθεραπεία φαίνεται να «δουλεύει» καλύτερα σε «υγρούς» όγκους του αίματος και του μυελού των οστών. Επιπλέον οι γιατροί ελπίζουν ότι, μειώνοντας τη δοσολογία των τροποποιημένων ανοσοκυττάρων, θα μειώσουν δραστικά τις παρενέργειες.