Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προκειμένου να προσβάλλει το νοσοκομειακό clawback, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία προσφυγής, με τη συμπλήρωση 60 ημερών από τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνδέσμου, η νοσοκομειακή δαπάνη είναι απόλυτα ανελαστική, και οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακά τους για να καλύψουν πραγματική ανάγκη περίθαλψης, οπότε δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση η οποία να ανεβάζει τη νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων.

Με το σκεπτικό αυτό, η ρύθμιση για μέτρο επιστροφής, όπως το clawback θεωρείται άδικο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη, "οι ασθενείς που καταφεύγουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία χρειάζονται τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και τη φαρμακευτική τους περίθαλψη κατά τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, προκειμένου να ανακάμψουν. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις όπου σε σοβαρές παθήσεις, η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη νοσηλεία, σε παρακολούθηση από το νοσοκομείο. Αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να παραμένουν ακάλυπτοι, καθώς μιλάμε για καρκίνο, ηπατοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις κλπ. Καθυστερήσεις στη θεραπεία τους, μόνο επιδείνωση μπορούν να προκαλέσουν.

Από την άλλη πλευρά όμως, πρακτικά, ζητείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες να διαθέσουν μέρος των αναγκαίων φαρμάκων, δωρεάν, υποχρεωτικά. Και με  τις απανωτές μειώσεις των τιμών των τελευταίων ετών, δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχρεωτικές εκπτώσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που υποχρεώνει τις φαρμακευτικές να ασκούν κοινωνική πολιτική, χωρίς κάν να μπορούν να εντάξουν την προσφορά αυτή στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους".

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Αποστολίδης, 20 φαρμακευτικές που διαθέτουν νοσοκομειακά φάρμακα θα επωμιστούν όλο το βάρος, αφού η ΕΠΥ καθυστερεί σημαντικά τους διαγωνισμούς (μέσω των οποίων εξαιρούνται του clawback, οι συμμετέχουσες εταιρίες).

Προβλέποντας σοβαρές ελλείψεις στη διάρκεια του έτους, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογράμμισε ότι εξ΄ αρχής ο υπολογισμός έγινε λάθος και δεν συνυπολογίστηκαν στις ανάγκες τα φάρμακα για τους περιπατητικούς ασθενείς (ασθενείς που αρχικά νοσηλεύονται και στη συνέχεια ακολουθούν αγωγή στο σπίτι τους). Το ύψος των φαρμάκων αυτών ανέρχεται στην πραγματικότητα σε περίπου 250 εκ. ευρώ, ενώ το υπουργείο προβλέπει μόλις 100 εκ. ευρώ. Και επειδή προβλέπονταν μόλις 100 εκ. ευρώ εξ΄ αρχής, δημιουργήθηκε το ζήτημα με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μετά τα πολλαπλά "στερείται" από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, οδηγήθηκε να χορηγεί τις θεραπείες από τα δικά του φαρμακεία.

Το γεγονός αυτό προμηνύει δραματική επιδείνωση της υγείας των ασθενών που τα έχουν ανάγκη.

Και αυτό γιατί το πλαφόν των 570 εκ. ευρώ στις πληρωμές για το 2016 (510 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία και 60 εκ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές, οδηγεί σε επιστροφές (clawback) 137-170 εκ. ευρώ ανάλογα με το πιο συντηρητικό ή το πιο πραγματικό σενάριο. Και αυτό προκύπτει από υπολογισμούς που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας προβλέπει κονδύλι 600 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 27 εκ. για τα ειδικά νοσοκομεία Ωνάσειο, Παπαγεωργίου, Αρεταίειο, Αιγινήτειο και 80 εκ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι, το συντηρητικό σενάριο προβλέπει δαπάνες της τάξης των 707 εκ. ευρώ, όταν οι πραγματικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στα 740 εκ. ευρώ (τόσο είχε φθάσει η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2014 και 2015, ενώ το 2013 είχαν αγγίξει τα 793 εκ. ευρώ).

Τα παραπάνω ποσά θεωρούνται δυσβάστακτα για την φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει υποστεί δραματικές μειώσεις με αποτέλεσμα να τηρεί αμυντική στάση στην προσπάθεια να διατηρηθεί σε δραστηριοποίηση στη χώρα. Όπως τόνισε ο κ. Αποστολίδης, "το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές και απ΄ ότι προβλέπεται θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη, όμως, το γεγονός αυτό, αφήνει ανοικτά ζητήματα επενδύσεων που χάνονται, προγράμματα μελετών που εγκαταλείπονται και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποψίλωση των εταιριών από στελέχη, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα έσοδα του κράτους σε σταθερή καταβολή εισφορών, φόρων και κυκλοφορίας ρευστού στην αγορά".