Το ψάρι θεωρείται ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα, πόσω μάλλον για τις γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα. Όμως μια νέα, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι οι έγκυοι, που καταναλώνουν πολλά ψάρια, με συχνότητα πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παχύσαρκα παιδιά.
 
Οι ερευνητές από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής Λήδα Χατζή, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 26.200 εγκύους και τα παιδιά τους, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των έξι ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics".
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πολύ ψάρι, γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, σε σχέση με όσες έτρωγαν λίγο ψάρι. Επίσης, όσες κατανάλωναν πολλά ψάρια κατά την εγκυμοσύνη, τα παιδιά τους - τα κορίτσια περισσότερο από ό,τι τα αγόρια - αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
 
Οι ερευνητές εκτιμούν πως ίσως αυτό να συμβαίνει διότι τα ψάρια είναι μολυσμένα με τοξικές χημικές ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να διαταράσουν τον μεταβολισμό των παιδιών, κάτι, όμως, που δεν είναι παρά μια υπόθεση προς το παρόν. Επίσης δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα των επιστημόνων για το πόση είναι ιδανική κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψάρια περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, συνεπώς οι έγκυοι δεν πρέπει να τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους, απλώς να τα τρώνε με μέτρο.
 
Από Ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι Νίκος Στρατάκης, Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μανώλης Κογεβίνας.