Το να έχει ο ασθενής συνείδηση, κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης στο κεφάλι, είναι μια πρακτική που αξιοποιείται εδώ και περίπου μια δεκαετία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να διαπιστώσουν εάν επηρεάζονται ζωτικές λειτουργίες, όπως η ομιλία, η όραση και η κίνηση - ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο.

Τώρα, για πρώτη φορά στον κόσμο, Γάλλος ασθενής φορούσε 3d γυαλιά εικονικής πραγματικότητας την ώρα της σοβαρής επέμβασης στον εγκέφαλό του, κάτι που δίνει μια εντελώς νέα οπτική στους χειρουργούς.  

"Με το να ελέγχουμε ακριβώς τι βλέπει και τι ακούει ο ασθενής, μπορούμε να να τον υποβάλουμε σε μια κατάσταση, που μας επιτρέπει να εξετάσουμε ορισμένες νευρωνικές συνδέσεις, κάτι που, ως τώρα, δεν ήταν εφικτό" εξήγησε ο νειροχειρουργός Philippe Menei, από το νοσοκομείο Angers, στη Δυτική Γαλλία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν σημαντικό να προστατευθεί η όρασή του, καθώς είναι τυφλός στο ένα μάτι, εξαιτίας κάποιας ασθένειας που πέρασε. Οπότε, κατά τη διάρκεια του σοβαρού χειρουργείου, η ιατρική ομάδα δημιούργησε ένα ουδέτερο εικονικό περιβάλλον, χωρίς συγκεκριμένο σημείο εστίασης. Η επέμβαση έγινε με επιτυχία και ο ασθενής αναρρώνει. Τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει χημειοθεραπεία.

Η εικονική πραγματικότητα "ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας επεμβάσεις και για την αφαίρεση όγκων στο κεφάλι, στους οποίους μέχρι σήμερα η χειρουργική πρόσβαση ήταν αδύνατη" είπαν οι χειρουργοί.

Η ομάδα του Menei σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την πρωτοποριακή τεχνική τους επόμενους μήνες σε ασθενείς που έχουν όγκους σε πολύ δύσκολα σημεία, όπως κοντά στα κέντρα που ελέγχουν την όραση. Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και σε παιδιά - αναμένεται να γίνουν σχετικές δοκιμές πριν από το τέλος του χρόνου. Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στα παιδιά στη Γαλλία.