Σε αναμονή αδειοδότησης βρίσκονται 25 μονάδες ημερήσιας νοσηλείας στην Αττική, όταν ήδη έχουν πάρει τη σφραγίδα των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου, εξαιτίας των καθυστερήσεων από την Περιφέρεια Αττικής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υπόλοιπες έξι Περιφέρειες έχουν δώσει την πολυπόθητη άδεια, σε άλλες 25 μονάδες ανά τη χώρα.

Αιτία φαίνεται πως είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις της Περιφέρειας Αττικής, αφού σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, η περιφέρεια ζητά τώρα να προσδιοριστούν ακριβώς ποιές ιατρικές πράξεις μπορούν να πραγματοποιούνται στις μονάδες αυτές, όταν η σχετική υπουργική απόφαση προσδιορίζει ότι γίνονται όλες οι πράξεις που δεν χρειάζονται γενική, ραχιαία ή επισκληρίδειο αναισθησία.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας επισημαίνει τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας σε ιατρικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότησή τους. Και τονίζει ότι "παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο με επιστολές προς την Περιφέρεια Αττικής, όσο και με σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παρανομούν. Σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται πως σκοπίμως κωλυσιεργεί, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους". 

Σε επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας Γιώργος Χρονόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η απόφασή σας αυτή είναι καταφανώς παράνομη, αντίθετη στην υπουργική απόφαση και αντίθετη στην ακολουθούμενη από άλλες Περιφέρειες της χώρας πρακτική. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα που συνομολογούνται, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι εφόσον εκ μέρους των αιτούντων φορέων, μελών του Σωματείου μας υπεβλήθη νόμιμα σχετικό αίτημα, εσείς ως αρμόδια αρχή παραλείψατε τελικώς, να αποφανθείτε επ' αυτού, χωρίς να επικαλείστε έλλειψη νόμιμης προϋποθέσεως, αντίθετα μάλιστα, συνομολογώντας ότι «οι φορείς πληρούν γενικά τις προδιαγραφές» που προβλέπονται».

Πόσα χάνει το σύστημα Υγείας

Όμως εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το σύστημα υγείας αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, από τη μη πλήρη εφαρμογή του συστήματος της Ημερήσιας Νοσηλείας. Κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2013), η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που θα προέκυπτε από την πλήρη εφαρμογή του συστήματος των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, θα κυμαινόταν από 171 - 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ η εξοικονόμηση θα ήταν αντίστοιχα μεταξύ 71 -93 εκατομμύριων ευρώ.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοστολόγηση των επεμβάσεων αυτών σε ημερήσια νοσηλεία έδειξε στην έρευνα, ότι το κόστος των επιλεγμένων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) του καταλόγου του ΕΣΥ μπορεί να μειωθεί έως και 80% σε ορισμένες περιπτώσεις με μεσοσταθμική μείωση του συνόλου αυτών περί του 36%. Το υπόδειγμα της μελέτης (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας 2013) εξέτασε την εξοικονόμηση που δύναται να προκύψει στη συνολική δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από την οριακή μεταβολή των ημερών νοσηλείας.
Να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα, η ποσοστιαία εξοικονόμηση ανά γενική κατηγορία ΚΕΝ εμφανίζει ότι η μεγαλύτερη πηγή αυτής προέρχεται από τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις και από τις επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος, οι οποίες αποφέρουν αθροιστικά άνω του 30% του συνολικού οικονομικού οφέλους, γεγονός που αποτελεί οδηγό στην προτεραιοποίηση των επεμβάσεων οι οποίες οφείλεται να εξετασθούν άμεσα  ως χειρουργεία ημέρας, χωρίς να υποεκτιμάται σε καμία των περιπτώσεων η σημασία διαχείρισης και των υπόλοιπων ΚΕΝ με ημερήσια νοσηλεία.

Τα θετικά των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας
-κατακόρυφη μείωση των εξόδων για νοσηλείες
-αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των κλινών
-περιορισμός των ράντζων λόγω κατάργησης της λίστας αναμονής στα νοσοκομεία
-σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.