Η Υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκοβορτσόβα ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στη Γενεύη, εν όψει της συνάντησής της με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Μάργκαρετ Τσαν, ότι οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου GamEvac-Combi για τον ιό Έμπολα, θα ξεκινήσουν φέτος στη Γουινέα.

«Οι φάσεις 1 και 2 έγιναν στη Ρωσία σε εθελοντές και έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό» είπε η Υπουργός χαρακτηριστικά.

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ απάντησε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει ότι οι «οι ρυθμιστικές Αρχές της Ρωσίας έχουν πατεντάρει ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα». Ο ΠΟΥ «επιθυμεί διακαώς να μελετήσει τα δεδομένα που αφορούν στην ασφάλεια και στην ανοσογονικότητα του εμβολίου» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Στο ρωσικό εμβόλιο χορηγούνται στους ασθενείς δύο παράγοντες, ο ένας μετά τον άλλο, σε διάστημα 21 ημερών. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι «πολύ ασφαλές» και ότι παρατηρήθηκαν μόνο δευτερεύουσες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι υπεύθυνοι των δοκιμών, που βρίσκονται επίσης στη Γενεύη, είπαν ότι, μετά τη χορήγησή του, τα αντισώματα αυξήθηκαν σημαντικά στο σώμα. Για την τιμή του εμβολίου στο εμπόριο οι Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα παραγγελθούν.