Δυστυχώς η σεξουαλική ζωή δεν κυλά πάντα χωρίς προβλήματα. Η στυτική δυσλειτουργία απασχολεί 3 στους 10 Έλληνες, που μάταια προσπαθούν να διατηρήσουν ψηλά την… ανδρική τους υπόσταση. «Επιστημονικά, ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η ελάττωση της ικανότητας του άνδρα σε σκληρότητα και διάρκεια της στύσης για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Και γιαυτό πολλές φορές ευθύνονται κάποιες παθήσεις» εξηγεί ο Δρ Πέτρος Δρέττας, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, διευθυντής στο Ανδρολογικό Πειραιά.

Διαβήτης

Είναι μια πάθηση γνωστή στη χώρα μας και αφορά περίπου σε 600.000 άνδρες. Σε πολλούς από αυτούς ο διαβήτης ξεκινά από την νεανική ηλικία (νεανικός), σε άλλους σε μεγαλύτερη ηλικία (ενηλίκων). Οι διαβητικοί άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν σεξουαλική δυσλειτουργία στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Αντιστρόφως το πρόβλημα στύσης μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και η προειδοποίηση  για την εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο. 

"Ο διαβητικός άνδρας, είτε με διάγνωση, είτε εν δυνάμει, θα πρέπει να γνωρίζει τις αυξημένες πιθανότητες που έχει για σεξουαλική δυσλειτουργία" λέει ο κ. Δρέττας.

Υπέρταση

Οι υπερτασικοί άνδρες υπολογίζονται στην χώρα μας σε 500.000.  Οι άνδρες αυτοί έχουν  3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αδυναμία εκπλήρωσης στύσης. Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία) για την σεξουαλική δυσλειτουργία είτε  λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικών φαρμάκων (χάπια που ρίχνουν την πίεση). Και σε αυτή την περίπτωση, εξάλλου, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Να εμφανιστεί πρώτα η σεξουαλική δυσλειτουργία και να «κρύβει» υπέρταση.

Μεταβολικό σύνδρομο

Είναι νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής, που την έχουν άνδρες με  παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση / και λίγο σάκχαρο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι, ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας. Αντιπροσωπεύουν το είδος του Νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται ελάχιστα. «Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση, είναι  προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς τα προβλήματα στύσης εμφανίζονται, επίσης,  συχνότερα. Μιλάμε για 4 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρών» λέει ο κ. Δρέττας. «Άρα ένας άντρας με κοιλίτσα και σχετικά τεμπέλης στην κίνηση, θα πρέπει να ξέρει πως αργά ή γρήγορα θα εμφανίσει επιπλοκές στην ερωτική του ζωή».  

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Στη χώρα μας δεν υπάρχει  οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass  αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων, που λέγεται αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωσης συνδέεται άμεσα με ερωτικές δυσλειτουργίες. Είναι ενδεικτικό ότι, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κυκλοφορικό τους σύστημα, μπορεί να εμφανίσουν ως πρώτο σύμπτωμα την αδυναμία στύσης. «Χωρίς, βέβαια, να σημαίνει πως κάθε άνδρας με σεξουαλική δυσλειτουργία θα πάθει έμφραγμα, καλό είναι να ελέγχεται για τους δείκτες της καλής κυκλοφορίας» υπογραμμίζει ο γνωστός χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος. 

Παχυσαρκία

Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες, που, παρά τις προσπάθειές τους δεν καταφέρνουν να αδυνατίσουν. Ενίοτε, δε, με τα χρόνια αυξάνεται το βάρος τους κι άλλο. Η παχυσαρκία, πλέον, θεωρείται επίσημα νόσος, διότι αποτελεί προδιάθεση για πλήθος παθήσεων, όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά και μεταβολικό σύνδρομο. Ένας στους τρεις παχύσαρκους αδυνατεί να κάνει σεξ είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών (υπερβολικά οιστρογόνα / λίγα ανδρογόνα).

Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη

Αυτή η πάθηση θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης, ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν  προβλήματα ούρησης, όπως δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία.

Καρκίνος του προστάτη

Μια  άλλη κατηγορία ανδρών, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη  και καταλήγει στο χειρουργείο (ριζική προστατεκτομή) θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα, που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων  της στύσης, τα οποία συνοδεύουν τη χειρουργική  θεραπεία, αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία ,ορμονοθεραπεία κ.τ.λ.

Φάρμακα

Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας. Πολλοί άνδρες κυκλοφορούν με σακούλες που περιέχουν φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για την καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση.