Τη σύγκλιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης περιμένει εναγωνίως η αγορά υγείας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το "τοπίο" σε ότι αφορά τις προδιαγραφές που θα τεθούν για τις διαπραγματεύσεις που ... έρχονται.

Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου διερωτώνται τι είδους διαπραγμάτευση μπορεί να προκύψει, με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς τα φάρμακα επιβαρύνονται με 9 ειδών rebate και clawback σε κάθε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι επιστροφές αυτές, καταλήγουν σε ποσά που αφαιρούνται τελικά από τις τιμές των φαρμάκων, άρα χορηγούνται υποχρεωτικές εκπτώσεις σε προϊόντα υπό καθεστώς διατίμησης.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν ότι έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με την επιτροπή αυτή, για τις καινοτόμες θεραπείες, τους περιορισμούς που θα τεθούν, άρα και την πρόσβαση των ασθενών σε λύσεις που πραγματικά σώζουν ζωές.

Στο μεταξύ, η σύνθεση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η Επιτροπή απαρτίζεται από τους:
•    Δημήτρη Γεωργακέλλο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, Πρόεδρο, με αναπληρώτρια τη Μέλανι Ντόιτς, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας − Ηπατολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
•    Δήμητρη Πανταζή, Διευθ. Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.), με αναπληρωτή τον Ηλία Γιαννόγλου, Φαρμακοποιό −Αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
•    Γεώργιο-Φίλιππο Ταραντίλη, Οικονομολόγο Υγεία, με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Ρούπα, Οικονομικό Διευθυντή του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου − Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».
•    Παναγιώτα Λίτσα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρώτρια την Χαρίκλεια Κάνη , Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
•    Αντωνία Γιαννάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρωτή τον Νικόλαο Κικίλια, Προϊστάμενο του Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
•    Κωνσταντίνο Μπαρούς, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Ταμπάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
•    Κλεόβουλο Αλεξιάδη, Οικονομολόγο − Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αναπληρωτή τον Ξενοφώντα Θειακό, Φαρμακοποιό − Διευθυντή Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
•    Χάρη Παπαδάκη, Οικονομολόγο, με αναπληρωτή τον Στέρνο Πόραβο, Οικονομολόγο και
•    Ελένη Μανίτσα, Διοίκηση Επιχειρήσεων, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Βαλσάμη, Βιολόγο.