Εξετάζοντας δύο εγκύους με συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Ζίκα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μόλυνση είχε περάσει στο αμνιακό υγρό, μέσα στο οποίο "κολυμπά" το έμβρυο, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα έμβρυα.

Στη Βραζιλία έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες τεράστια αύξηση στις γεννήσεις βρεφών με κεφάλι μικρότερο από το φυσιολογικό και αρκετές μελέτες εξετάζουν εάν αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιδημία του ιού Ζίκα, που πλήττει τη χώρα από την περασμένη άνοιξη. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases», ενισχύει την άποψη ότι οι δύο αυτές νόσοι σχετίζονται σε αρκετά σημαντικό βαθμό.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Oswaldo Cruz, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι δύο έγκυοι εκδήλωσαν πυρετό, εξάνθημα και πόνους στους μυς. Υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα, που έδειξε ότι τα έμβρυα που κυοφορούσαν είχαν μικροκεφαλία, και οι επιστήμονες προχώρησαν σε αμνιοπαρακέντηση, η οποία επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού Ζίκα, ενώ απέκλεισε την ύπαρξη άλλων, παρόμοιων ιών.

«Η ύπαρξη του ιού απ’ ευθείας στο αμνιακό υγρό των εγκύων υποδηλώνει ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό του πλακούντα και να μολύνει το έμβρυο» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Άνα ντε Φιλίππις«Αν και τα ευρήματά μας δεν αποδεικνύουν ότι ο ιός είναι η αιτία της μικροκεφαλίας, ενισχύουν την συσχέτιση μεταξύ των δύο».

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης από ιό Ζίκα, ενώ από πέρυσι το φθινόπωρο έως τώρα έχει, επίσης, καταγράψει 508 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.935 ύποπτα, όταν το 2014 είχε μόλις 147 κρούσματα μικροκεφαλίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, τα 41 από τα 508 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας σχετίζονται με τον ιό.