Εξάλειψη της λίστας αναμονής για κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αναμένει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με τις προσλήψεις εντός Μαρτίου των 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών.

Μάλιστα προβλέπει ότι πριν το Πάσχα θα ανοίξουν οι μισές κλίνες Εντατικής, όμως παραπέμπει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών από το Σύστημα Υγείας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και ότι δεν κινδυνεύουν ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά.
Υπογράμμισε όμως ότι μόνο με γενόσημα οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερο για τα φάρμακά τους, γιατί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τη διαφορά.

Καλύπτονται οι ανασφάλιστοι
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε το Σάββατο, μιλώντας για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες. Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλίων και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι».

Μόνο με γενόσημα μικρότερη συμμετοχή
 Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως παρότι έχει μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη- μειώνοντας τις τιμές γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων- οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν ίσως και ακριβότερα σήμερα τα φάρμακα τους.
«Ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει σχεδόν 60% τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους. Η επιβάρυνση του ασθενούς προκύπτει και από το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής και από το 1 ευρώ ανά συνταγή, αλλά κυρίως από τη διαφορά ασφαλιστικής - λιανικής τιμής», τόνισε ο κ. Ξανθός και συνέχισε: «Άρα, στο βαθμό που οι ασθενείς δεν επιλέγουν γενόσημα, θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται τη διαφορά όσο κι αν πέφτει η τιμή. Για να υπάρξει ανακούφιση για τους πολίτες, σε σχέση με το φάρμακο, νομίζω ότι πρέπει να αυξήσουμε την αξιοπιστία και κατά συνέπεια τη διείσδυση των γενόσημων».

Οι ΜΕΘ και η αυτοδιοίκηση
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος του υπουργείου είναι, η σταθεροποίηση των κλινών ΜΕΘ και η επαναφορά κλινών που έχουν κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως στο λεκανοπέδιο, ώστε να λήξει η λίστα αναμονής που φθάνει τα 50-60 άτομα καθημερινά.
Παράλληλα τόνισε πως δεν ζητήθηκε η στήριξη της ΚΕΔΕ στο σύστημα υγείας, αντίθετα ζητήθηκε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση με δικές της αποφάσεις, όπου μπορεί να συμβάλλει.

Διάτρητες προμήθειες
Το σύστημα προμηθειών παραμένει διάτρητο, σήμερα είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων. Αναμένονται ριζικές αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο, καθώς πρέπει να πάμε «σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

ΕΟΠΥΥ
Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, «Έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας», και «Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ. Το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».