Για μια ακόμα προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την κατάρρευση της Δημόσιας υγείας, κατήγγηλε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, με αφορμή τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τον κ. Ανδρέα Ξανθό ως «Πόντιο Πιλάτο της Δημόσιας υγείας», που απέδωσε τις τραγικές παραλείψεις και καθυστερήσεις, στο γεγονός ότι η φετινή «δεν είναι χρονιά κανονικότητας, για τη χώρα» και σημείωσε πως "Προφανώς και οι προηγούμενες δεν ήταν χρονιές κανονικότητας, αλλά η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα και όχι να αναζητά άλλοθι για τις δικές της παραλείψεις".
Στη σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ επισημαίνεται πως "Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας, δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έχουμε θέσει εδώ και μέρες:
•    Γιατί άφησε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος, μέχρι να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν 200 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, μέσα στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης. 

•    Γιατί επέτρεψε η αδυναμία του να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να οδηγήσει στο χάνονται ακόμη και σήμερα ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Η δημόσια ομολογία του ότι λείπουν 60 κρεβάτια ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, επιβεβαιώνει την ακαταλληλότητά του να ηγείται πολιτικά ενός τόσο ευαίσθητου τομέα, όπως είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας.

•    Ποιος ευθύνεται που δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από τον Απρίλιο του 2015, για προσλήψεις 4.500 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ;

•    Ποιος ευθύνεται που ακόμη και σήμερα τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα και παρατημένα στη τύχη τους; Ο κ. Ξανθός αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία όταν υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μόνο των διοικητικών συμβουλίων, αποτελεί επαρκές μοντέλο διοίκησης. 

•    Ποιος ευθύνεται για τους περισσότερους από 100 νεκρούς από την εποχική γρίπη; Για την έλλειψη προληπτικού εμβολιασμού; Για την ανυπαρξία συντονισμού με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενημέρωσης;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί για μια ακόμη φορά τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, να αναλάβει την ευθύνη για τις λανθασμένες επιλογές του και να υποβάλλει την παραίτησή του".