Με ήρωα ένα 11χρονο αγόρι, τον Παύλο και το "τερατάκι" του, τον Παντεσπάνιους, ευελπιστούν οι ειδικοί να ενημερώσουν τα μικρά παιδιά για την καθημερινότητα ενός παιδιού με διαβήτη.

Το βιβλίο με την ιστορία, αλλά και τη θεατρική διασκευή του, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, τουλάχιστον 300 παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 χρόνων στην Ελλάδα εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 ή νεανικό διαβήτη - ένα αυτοάνοσο νόσημα, που οφείλεται σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που επιτίθεται στο πάγκρεας και το καταστρέφει. Ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται απότομα, με πολύ μεγάλες αυξήσεις των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Προκαλεί πολυουρία, πολυδιψία και ραγδαία απώλεια βάρους (ακόμα και 10-15 κιλά μέσα σε 1-2 μήνες). Στα μικρά παιδιά (σχολική και προσχολική ηλικία) χαρακτηριστική ένδειξη είναι η αιφνίδια εμφάνιση νυχτερινής ενούρησης (βρέχουν το κρεβάτι τους). Η νόσος απαιτεί χρήση ινσουλίνης από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης και εφ’ όρου ζωής.

Μέσω βιωματικής μάθησης το βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», που έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, θα "ταξιδέψει" σε 4.620 σχολεια, ενημερώνοντας 650.000 παιδια και 67.000 δασκάλους, στο πλαίσιο της λεγόμενης ευέλικτης ζώνης. Ο 11χρονος ήρωας, ο Παύλος, αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Αποφασίζει να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει αλλά να ζήσει μαζί του, αλλά η μάχη που δίνει είναι σκληρή.

«Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» και το υποστηρικτικό του υλικό έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Ιωαννίδης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσωπική συμμετοχή όλων μας στη διάδοση της πρωτοβουλίας, θα συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» δήλωσε ο κ. Μάρκος Γερασόπουλος, Γενικός Διευθυντής Sanofi Ελλάδας και Κύπρου.  
 
Το ημερολόγιο έγραψε ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς και εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια. Η καινοτόμος πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη Τύπου 1 στο σχολικό περιβάλλοντης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Επιπλέον για την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί με διαβήτη, συντάχθηκε ενημερωτικό έντυπο από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόπος ζωής), το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Η φαρμακευτική εταιρία Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο www.kalikardia.gr και καλεί τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.