Όπως για διάφορες ασθένειες, έτσι και για την ηπατίτιδα Β κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες, που μπερδεύουν τους πολίτες, αυξάνοντας τον φόβο και την ανασφάλεια. Ας δούμε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι και τι ισχύει στ΄αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μύθος 1:  Οι άνθρωποι κολλούν ηπατίτιδα Β εάν φάνε μολυσμένο φαγητό.

Αλήθεια 1:Η ηπατίτιδα Β βρίσκεται στο αίμα και στα σωματικά υγρά κάποιου που έχει μολυνθεί. Μπορείτε να κολλήσετε ηπατίτιδα Β μόνο όταν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έρθετε σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, όταν μοιράζεστε βελόνες ή σύριγγες και όταν χρησιμοποιείτε μη απολυμασμένα εργαλεία σε κουρεία και καταστήματα τατουάζ. Επιπρόσθετα, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα βρέφη τους κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας επίσης κινδυνεύουν να κολλήσουν ηπατίτιδα Β και θα πρέπει να ακολουθούν τις κατάλληλες διαδικασίες για την προφύλαξή τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι τύποι ηπατίτιδας. Υπάρχουν οι ηπατίτιδες Α, Β, C, D, E και G. Τόσο η ηπατίτιδα Α όσο και η ηπατίτιδα Ε μπορούν να μεταδοθούν από μολυσμένο φαγητό και πόσιμο νερό. Όμως η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μόνο από το αίμα και τα υγρά του σώματος.

Μύθος 2:  Η ηπατίτιδα Β είναι μια σπάνια ασθένεια με την οποία είναι δύσκολο να έρθω σε επαφή.

Αλήθεια 2: Η ηπατίτιδα Β είναι μια από τις πλέον συχνές λοιμώδεις νόσους  στον κόσμο. Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς.  Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια σοβαρή μορφή της ασθένειας που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια του ήπατος και καρκίνο του ήπατος. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο για  ηπατίτιδα Β να επισκεφθούν τον ιατρό τους και να υποβληθούν σε εξέταση αίματος.

Μύθος 3: Οι άνθρωποι με ηπατίτιδα Β γνωρίζουν ότι έχουν την ασθένεια επειδή έχουν συμπτώματα, όπως κίτρινο δέρμα ή κίτρινα μάτια.

Αλήθεια 3: Πολλά άτομα με ηπατίτιδα Β δεν νοσούν. Μόνο το 30% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό εμφανίζουν οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα ηπατίτιδας Β. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν πάσχετε από ηπατίτιδα Β είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας. Ο ιατρός μπορεί να σας υποβάλει σε μία εξέταση αίματος για να βεβαιωθεί.

Μύθος 4: Οι άνθρωποι που έχουν ηπατίτιδα Β θα νοσήσουν βαριά και θα πεθάνουν από σοβαρή ασθένεια του ήπατος ή καρκίνο του ήπατος.

Αλήθεια 4: Περίπου το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β πάσχουν από οξείαλοίμωξη. Αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή μήνες αλλά το άτομο θα αναρρώσει πλήρως και δεν θα έχει κανένα μόνιμο πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, περίπου το 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί  από τον ιό θα εμφανίσουν χρόνια ηπατίτιδα Β. Πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική νόσο, ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος. Το 15-25% περίπου των ανθρώπων που έχουν χρόνια λοίμωξη αναπτύσσουν τελικά σοβαρές ηπατικές παθήσεις, όπως η κίρρωση ή ο καρκίνος του ήπατος.

Μύθος 5: Οι άνθρωποι που έχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β θα μολυνθούν από ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα C με την πάροδο του χρόνου.

Αλήθεια 5: Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηπατίτιδας και κάθε τύπος προκαλείται από διαφορετικό ιό. Παρ’ όλα αυτά, η ηπατίτιδα Β δεν θα μετατραπεί σε άλλο τύπο ηπατίτιδας. Οι φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μολυνθούν από κάποιον διαφορετικό ιό της ηπατίτιδας.

  • Ηπατίτιδα A:  Η ηπατίτιδα Α είναι μια ασθένεια του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Συνήθως μεταδίδεται όταν έρθει κάποιος σε επαφή με περιττώματα μολυσμένου ατόμου.  Αυτό είναι αποτέλεσμα ελλιπών μέτρων υγιεινής, όπως το να μην πλένετε τα χέρια σας μετά την τουαλέτα.
  • Ηπατίτιδα Β: Η ηπατίτιδα Β οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Β και είναι μια από τις πλέον συχνές λοιμώδεις νόσους στον κόσμο. Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο από το αίμα και τα σωματικά υγρά.
  • Ηπατίτιδα C: H ηπατίτιδα C οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C. Συνήθως μεταδίδεται από τις μεταγγίσεις αίματος. Στις περισσότερες χώρες, το αίμα των δωρητών ελέγχεται σήμερα για τον ιό πριν μεταγγιστεί σε κάποιον.
  • Ηπατίτιδα D: Η ηπατίτιδα D οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας D. Ο ιός της ηπατίτιδας D χρειάζεται τον ιό της ηπατίτιδας B για να επιβιώσει. Μερικές φορές, τα άτομα με ηπατίτιδα Β επιμολύνονται και με ηπατίτιδα D επειδή και οι δύο μεταδίδονται από τον ένα στον άλλο από το αίμα και τα σωματικά υγρά.
  • Ηπατίτιδα E: Η ηπατίτιδα Ε οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Ε. Όπως και ο ιός της ηπατίτιδας Α, μεταδίδεται όταν κάποιος έρθει σε επαφή μα τα περιττώματα μολυσμένου ατόμου.
  • Ηπατίτιδα G: Δεν υπάρχουν πολλές γνώσεις για τον ιό της ηπατίτιδας G, ούτε για το εάν προκαλεί ασθένεια. Υπάρχει ενδεχόμενο να μεταδίδεται από μολυσμένο αίμα κατά τις μεταγγίσεις αίματος.

Μύθος 6: Τα εμβόλια της ηπατίτιδας Β προφυλάσσουν τους φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β από το να νοσήσουν.

Αλήθεια 6: Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β είναι αποτελεσματικό μόνο για όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Πολλές χώρες έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια για την ηπατίτιδα Β. Συχνά στις χώρες αυτές, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β γίνεται στα μωρά μόλις γεννηθούν. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους και να μάθουν τις καλύτερες θεραπείες για να ελεγχθεί ο ιός.

Μύθος 7: Μπορώ να κληρονομήσω την ηπατίτιδα Β από τους γονείς μου.
Αλήθεια 7:Μπορείς να κολλήσεις ηπατίτιδα Β μόνο ερχόμενος σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά κάποιου ατόμου μολυσμένου από τον ιό.

 Η ηπατίτιδα Β δεν μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς σου. Παρ’ όλα αυτά, οι έγκυες γυναίκες που είναι φορείς ηπατίτιδας Β, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα μωρά τους κατά τη διάρκεια του τοκετού.