Κι αν αναρωτιέστε γιατί αυτές οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το γνωστό "πόδι της χήνας" είναι πιο έντονες από τις υπόλοιπες, Ιάπωνες επιστήμονες έχουν την απάντηση.
Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικών και Οδοντιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καγκοσίμα, με επικεφαλής τον Δρ Γιουίτσι Ταματσού, εντόπισαν διαφορές στους σμηγματογόνους αδένες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που εξηγούν εν μέρει γιατί οι ρυτίδες του μετώπου είναι πιο ρηχές από εκείνες γύρω από τα μάτια. Αυτό αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου Clinical Anatomy.

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι μικροσκοπικοί αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, μια ελαιώδη ουσία, που λιπαίνει το δέρμα και το προστατεύει από τη βλάβη που προκαλεί το νερό. Προκειμένου να μελετήσουν πώς, ακριβώς, σχηματίζονται οι ρυτίδες στο πρόσωπο, οι Ιάπωνες ερευνητές μέτρησαν το βάθος των ρυτίδων, την πυκνότητα των αδένων και την πυκνότητα του δέρματος στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών, σε δείγματα που είχαν πάρει από 58 πτωματικούς δότες, ηλικίας από 20 έως 90 ετών. Διαπίστωσαν ότι όσοι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονταν κάτω από την περιοχή του μετώπου, τόσο πιο ρηχές ήταν οι ρυτίδες στο σημείο αυτό.
Εξάλλου η μεγαλύτερη πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων σχετίζεται με παχύτερο δερματικό στρώμα.

Διόρθωσέ το με 6 κινήσεις

Ενυδάτωση

Το Α και το Ω στη λείανση της επιδερμίδας είναι η ενυδάτωση. Κάθε βράδυ απλώστε μια πλούσια κρέμα και με απαλές κινήσεις κάντε 8άρια, ώστε να απορροφηθεί. Προσοχή! Να κάνετε προσεκτικές κινήσεις, γιατί η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη.

Προστασία

Το καλοκαίρι να χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών με αντιηλιακή προστασία και, εννοείται, να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Μάσκες

Δυο φορές την εβδομάδα κάντε μάσκες ματιών. Τοποθετήστε στην περιοχή αγγούρι, πατάτα ή εναλλακτικά φακελάκια τσαγιού. Έξτρα tip: Τώρα το καλοκαίρι βάλτε για λίγο στην κατάψυξη πριν τα χρησιμοποιήσετε. Η αίσθηση είναι άκρως αναζωογονητική!

Αντιοξειδωτικά

Προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή βατόμουρα και φράουλες, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση.

Θεραπείες

Μιλήστε με τον δερματολόγο σας ή με τον πλαστικό χειρουργό. Μπορούν να σας προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Μακιγιάζ

Αποφύγετε το βαρύ μακιγιάζ. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμες σκιές, που "ανοίγουν" το βλέμμα και, βέβαια, μην ξεχνάτε να βάζετε κονσίλερ.