Τη δημιουργία βάσεων δεδομένων - μητρώων ασθενών για σειρά παθήσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί πλαίσιο στη χορήγηση θεραπειών, αλλά και την πρόθεση για κατάργηση του clawback και αντικατάστασή του από rebate όγκου, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παν. Γεωργακόπουλος σε ομιλία του στην ημερίδα "Νοσοκομειακό Φάρμακο".

Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται φέτος, έναν προϋπολογισμό της τάξης των 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο και από αυτόν του Υπουργείου Υγείας. Από το ποσό αυτό, τα 510 εκ. ευρώ αφορούν φάρμακα για τα δημόσια νοσοκομεία και τα 50 εκ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σημείωσε επίσης, πως επανασυγκροτείται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για να διαπραγματευτεί όλα τα φάρμακα που αποζημιώνει ο Οργανισμός και για την τήρηση της εμπιστευτικότητας σε όλες τις συμφωνίες με τις εταιρείες. Θα ακολουθήσουν η κατάρτιση των μητρώων ασθενών και η κατάργηση των επιστροφών clawback.

Κατά τη συμμετοχή της στην ημερίδα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας Πετρούλα-Αναστασία Σαρτζετάκη, δήλωσε ότι: «Οι προμήθειες των φαρμάκων στα Νοσοκομεία βασίζονται σε δύο στόχους. Στην επάρκεια και στις καλύτερες δυνατές τιμές. Θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».

Με αφορμή τους διαγωνισμούς προμηθειών, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος, τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ νοσοκομειακού φαρμάκου και φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ιδιωτική αγορά. Η πλειοψηφία τους είναι ενέσιμα, συνεπώς πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και όχι άγνωστης προέλευσης». Και πρόσθεσε: «Από χώρα σε χώρα αλλάζουν τα μοντέλα εκπτωτικής πολιτικής. Στη Ελλάδα υπάρχει εμπειρία από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς στις εκπτώσεις, αλλά πρέπει να λειτουργούν σωστά και οι διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΠΥ».

Η Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ και Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη, υπογράμμισε ότι για την έναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι γνωστές οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, στο πλαίσιο ενός διαφανούς συστήματος. Και τόνισε πως «οι φαρμακοποιοί μπορούν να αξιολογήσουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία κατανάλωσης σε όλα τα νοσοκομεία».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ  Πασχάλης Αποστολίδης, ανέφερε ότι «οι κλινικές μελέτες μπορούν να διπλασιαστούν και να φτάσουν στο μισό της νοσοκομειακής δαπάνης, αλλά με μία προϋπόθεση: να έχουμε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον και όχι αποφάσεις τύπου clawback που λαμβάνονται και νομοθετούνται αιφνιδιαστικά μέσα σε μία μέρα». Αναφερόμενος στις άλλες προτάσεις του ΣΦΕΕ έκανε λόγο για μηχανογράφηση των νοσοκομείων, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών και ενεργοποίηση των μειοδοτικών διαγωνισμών για τις κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων.