Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί καθημερινά και γίνεται γνώστης των περιπτώσεων που διατρέχουν κίνδυνο της ζωής τους, λόγω ανεπάρκειας κλινών στις ΜΕΘ.

Επειδή η κατάσταση που επικρατείς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά σοβαρή, προκαλώντας μας ιδιαίτερη ανησυχία, για τον λόγο αυτό ο ΙΣΑ καλεί του πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να καλούν την τηλεφωνική γραμμή 2130117372 από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ, προκειμένου να καταγγέλλουν τις σχετικές δυσλειτουργίες.

Ο ΙΣΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των σχετικών προβλημάτων, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην κοινοποίηση των εν λόγω αναφορών στον Υπουργό Υγείας.

Η πρώτη περίπτωση ενημέρωσης

Ήδη με αφορμή τη λειτουργία της γραμμής, ο ΙΣΑ έθεσε υπόψιν του υπουργού Υγείας την κρισιμότητα της κατάστασης μιας μοναχής, η οποία λόγω του επείγοντος, μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου "Υγεία", εξαιτίας έλλειψης κλίνης σε κρατικό νοσοκομείο.

Στη σχετική ανακοεπιστολή του προς τον υπουργό Υγείας,ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι μια μοναχή από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε ΜΕΘ, πλην όμως δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην Ιδιωτική Κλινική «ΥΓΕΙΑ», χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλέον δυνατότητα μεταφοράς της σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο ΙΣΑ προσθέτει στην επιστολή του: "Όπως σας έχουμε αναφέρει και δημόσια, ενώ είχατε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι από τον Απρίλιο θα αποχωρήσει το προσωπικό των ΜΕΘ, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, παρόλα ταύτα ουδέν πράξατε για την απαραίτητη στελέχωση των Μονάδων.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ασθενείς αναγκάζονται καθημερινά να μεταφερθούν σε Ιδιωτικές Κλινικές προκειμένου να παραμείνουν στην ζωή, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος αυτών. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να υποχρεώνονται να πουλήσουν ολόκληρη την περιουσία τους για να σώσουν τους εαυτούς τους ή τους συγγενείς τους.

Ο ΙΣΑ σας ενημερώνει ότι λόγω της θέσεως σας ως Υπουργού Υγείας, θα σας καθιστά γνώστη κοινοποιώντας κάθε σχετική επιστολή που λαμβάνει.

Δυστυχώς έχουμε φθάσει στο «και πέντε» στο χώρο της Υγείας, διανύοντας την εβδομάδα κορύφωσης του ιού της γρίπης, και σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα και να επιληφθείτε για την περίπτωση της ανωτέρω μοναχής, μήπως και μπει μια τελεία στην μακροσκελή λίστα των θυμάτων από τον ιό της γρίπης".