Παιδιά εγκαταλείπονται καθημερινά, εδώ και 30 χρόνια στα δημόσια μαιευτήρια και τα νοσοκομεία Παίδων, όμως  με την οικονομική κρίση, το πρόβλημα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Την καταγγελία αυτή έκανε χθες αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, σε συνάντηση που είχε με τον Συνήγορο του Παιδιού, ύστερα από ενημέρωση των παιδιάτρων από τους κοινωνικούς λειτουργούς του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα".

Τα βρέφη εγκαταλείπονται στο δημόσιο μαιευτήριο, από γονείς που είναι άστεγοι ή βρίσκονται σε πρόγραμμα απεξάρτησης, και αναγκάζονται να μένουν σε κούνιες μέχρι έξι μηνών ή και περισσότερο, χωρίς όμως την απαραίτητη φροντίδα, αγκαλιά και χάδι, που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά αυτά, αν και συνήθως είναι υγιή, τραυματίζονται ψυχικά, συνήθως με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς πάρα πολλά από αυτά παραμένουν στα νοσοκομεία για πολύ καιρό, καθώς δεν υπάρχει ούτε προσωπικό, ούτε υποδομή στο "Μητέρα" και στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης για να μεταφερθούν εκεί.

Τόσο ο πρόεδρος και ο νομικός εκπρόσωπος της Ένωσης Παιδιάτρων κ.κ. Κ. Νταλούκας και Θάνος Αλεξόπουλος, όσο και ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και η νομική σύμβουλος Σταματίνα Πούλου, συμφώνησαν ότι το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και ότι τα βρέφη πρέπει αφού έχει συμπληρωθεί ο ιατρικός τους φάκελος, να μεταφέρονται σε δομές οικογένειας, μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα το πολύ από την γέννησή τους, όπως αυτό συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μόσχος, ζήτησε την έγγραφη καταγγελία της Ένωσης, μαζί με πρόταση των παιδιάτρων προς το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία θα κοινοποιηθεί και προς τον Συνήγορο του Παιδιού.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας θα συντάξει πρόταση, την οποία θα στείλει για συνυπογραφή στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αλλά και σε συναρμόδιους φορείς και θα την κοινοποιήσουν μέχρι και στον ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παιδιών.

Το επόμενο θέμα που συζήτησαν οι κ.κ. Μόσχος και Νταλούκας, ήταν αυτό της παραβίασης του ιατρικού απορρήτου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, σε σχέση με την πρόθεση των ασφαλιστικών εταιρειών για την ασφάλιση παιδιών και την παραβατική τακτική που εφαρμόζουν προκειμένου να τα ασφαλίσουν. Η νομική σύμβουλος του Συνηγόρου του Παιδιού δικαίωσε την σκέψη και ζήτησε γραπτή πρόταση ώστε να μπορέσουν ο Συνήγορος του Παιδιού και ο Συνήγορος του Πολίτη να παρέμβουν επί της διαδικασίας.