Η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, από την οποία πάσχουν περίπου 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες), που συνήθως ξεφλουδίζουν, προκαλούν πόνο και φαγούρα, στιγματίζοντας, δυστυχώς, κοινωνικά τους πάσχοντες και επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Στην Ελλάδα του 2016 ακόμη υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι η ψωρίαση είναι μεταδοτική κι έτσι ένα πρόβλημα στην εξωτερική εμφάνιση προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό και κουτσομπολιά...

Πολλές φορές, εξάλλου, τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν κι άλλα νοσήματα (συννοσηρότητες), όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και  κατάθλιψη. Τα καλά νέα είναι ότι ένα νέο φάρμακο, η σεκουκινουμάμπη, πετυχαίνει γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη στην ψωρίαση, στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και στην ψωριασική αρθρίτιδα. Η σεκουκινουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο IgG μονοκλωνικό αντίσωμα, που αδρανοποιεί εκλεκτικά την κυκλοφορούσα ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A), η οποία σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι είναι σημαντική στην παθογένεια τόσο της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, όσο και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Αυτά ανακοίνωσαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι η σεκουκινουμάμπη συνταγογραφείται από δερματολόγους, ρευματολόγους και άλλες συναφείς με τις συγκεκριμένες παθήσεις ιατρικές ειδικότητες. Το σκεύασμα διατίθεται μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η χορήγηση γίνεται υποδόρια σε προγεμισμένες πένες των 150 mg. Το κόστος της θεραπείας ανά μήνα καθορίζεται από τη δοσολογία ανάλογα την πάθηση και τη βαρύτητά της. Ωστόσο κατ' εκτίμηση μπορεί να διαμορφωθεί στα 1.000 ευρώ ανά μήνα στην περίπτωση της ψωρίασης και στα 500 ευρώ μηνιαίως για την σπονδυλαρθρίτιδα.  

Σύμφωνα με την ένδειξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η σεκουκινουμάμπη συστήνεται ως θεραπεία για όλους τους ενήλικες ασθενείς με μέτρια - σοβαρή ψωρίαση, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς με μέτρια - σοβαρή ψωρίαση να λάβουν θεραπεία με σεκουκινουμάμπη ως πρώτης γραμμής συστηματική θεραπεία, εναλλακτικά των κλασσικών συστηματικών θεραπειών, όπως για παράδειγμα η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη.

Ο κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος, καθηγητής δερματολογίας - αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, δήλωσε: «Οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί, πλέον, τον νέο θεραπευτικό στόχο. Λόγω των συννοσηροτήτων και της συστηματικής φλεγμονής στους ασθενείς με ψωρίαση, υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες, με χρήση από νωρίς, που επιτυγχάνουν και διατηρούν μακροπρόθεσμα καθαρό δέρμα σε περισσότερους ασθενείς».

Όπως ανέφερε ο κ. Δημήτριος Ιωαννίδης, καθηγητής δερματολογίας - αφροδισιολογίας, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης – Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο: «Η τελευταία σημαντική θεραπευτική προσέγγιση στην ψωρίαση αφορά στη σεκουκινουμάμπη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 8  από τους 10 ασθενείς επιτυγχάνεται πλήρης ή σχεδόν πλήρης υποχώρηση της νόσου μετά από 16 εβδομάδες. Η πλειοψηφία, μάλιστα, των ασθενών διατηρεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα επί τουλάχιστον 3 χρόνια, υπό συνεχή, βέβαια, αγωγή. Όπως φαίνεται από το εκτεταμένο κλινικό πρόγραμμα του φαρμάκου, η χορήγηση του δε συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική για το ευρύ κοινό η ευαισθητοποίηση για τα ρευματικά νοσήματα. Η Ελληνική Ρευματολογική  Εταιρεία προσπαθεί μέσα από πολλές δράσεις να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί, καταγράφοντας τη συμπτωματολογία των ρευματικών νοσημάτων, ώστε με την έγκαιρη διάγνωση και στη συνέχεια με την ενδεδειγμένη  θεραπεία να γίνεται η αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων, από τον ρευματολόγο. Στόχος είναι  ο έλεγχος της νόσου, η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών  και βέβαια η αναστολή των καταστροφικών βλαβών που μπορούν να προκληθούν. Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα  και η  ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλουν κατά βάση νέο πληθυσμό και υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Έλληνες πάσχουν. Έχει, λοιπόν, σημασία η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία».

Ο κ. Γκίκας Κατσιφής, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, δήλωσε: «H αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, οι οποίες, χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία. Υπάρχει ανάγκη για νέα φάρμακα, καθώς σημαντικός αριθμός ασθενών δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις υπάρχουσες θεραπείες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η σεκουκινουμάμπη παρείχε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και των δυο νόσων και  αποτελεί ένα νέο, πολλά υποσχόμενο όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα του Ρευματολόγου».  

Όπως δήλωσε η κα Βαρβάρα Μπαρούτσου, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas: «Όλα τα κλινικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι η σεκουκινουμάμπη θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος του θεραπευτικού κενού, που υπάρχει σήμερα στην ψωρίαση, στην ψωριασική αρθρίτιδα και στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, ως  μια σημαντική και εξειδικευμένη  επιλογή για την  καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών».