Το εμβόλιο RTS,S ή Mosquirix, θα παρασκευάζει η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Malaria Vaccine Initiative της διεθνούς ΜΚΟ PATH και αναμένεται να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων της νόσου, στις χώρες που θα το χρησιμοποιήσουν. Η ελονοσία ενδημεί σε περίπου 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Η σύσταση είναι το εμβόλιο να χρησιμοποιηθεί για βρέφη ηλικίας από έξι εβδομάδων έως 17 μηνών, τα οποία κινδυνεύουν από τη νόσο στην Αφρική.

Η ελονοσία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 584.000 ανθρώπους το 2013 - η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν στην υποσαχάρια Αφρική. Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά το 80% των θανάτων από ελονοσία σε παιδιά κάτω από πέντε χρόνων. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται - στη μεγάλη τους πλειονότητα - με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά).    

Ωστόσο από το 2009 έως το 2013 καταγράφονταν ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε διάφορες περιοχές της χώρας: επτά (7) κρούσματα το 2009, τέσσερα (4) το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία (3) το 2013. Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας.

Ο Άντριου Γουίτι, επικεφαλής της GSK, δήλωσε ότι η θετική σύσταση από πλευράς του EMA είναι ένα, ακόμη, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάθεσης του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας για τα μικρά παιδιά.

«Παρότι το RTS,S από μόνο του δεν αποτελεί ολοκληρωμένη απάντηση στην ελονοσία, η χρήση του μαζί με τις παρεμβάσεις που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, όπως κουνουπιέρες και εντομοκτόνα, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο να ελεγχθούν οι συνέπειες της ελονοσίας στα παιδιά στις αφρικανικές αυτές κοινότητες, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.