Σε επιστολή τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», αναφέρουν ότι οι γυναίκες πρόσφυγες αποτελούν μια ιδιαίτερα αδύναμη ομάδα συνανθρώπων μας, που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου της υγείας τους. Μέσω του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού ο Σύλλογος φιλοδοξεί να προσφέρει στις γυναίκες αυτές Δωρεάν Προληπτικό Έλεγχο για Καρκίνο του Μαστού.
 
Το Πρόγραμμα, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στις άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες, υλοποιείται στο Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού, που λειτουργεί σε αυτόνομο χώρο στα Άνω Πατήσια (τηλ.: 210 2521418) στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Συλλόγου και του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, ο Σύλλογος ορίζεται ως υπεύθυνος φορέας ανάπτυξης, σχεδιασμού και διαχείρισης του προγράμματος και το Νοσοκομείο ως φορέας που αναλαμβάνει την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος.
 
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η σημασία των προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης είναι προφανής και επιβεβλημένη καθώς η έγκαιρη θεραπεία εξασφαλίζει ποσοστό ίασης έως και 35%. Το Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές προγραμμάτων προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου και στο πλαίσιο της 12ετούς λειτουργίας του έχουν πραγματοποιηθεί 45.000 ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακές μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.
Για όσες γυναίκες απαιτήθηκε περαιτέρω έλεγχος, πραγματοποιήθηκαν επίσης 4.050 δωρεάν έλεγχοι με υπέρηχο και 3.200 δωρεάν εντοπιστικές ακτινολογικές λήψεις.
 
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου σήμερα είναι οι εξής:

  1. Oικονομική και ψυχολογική στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του νοσοκομείου
  2. Oικονομική υποστήριξη και λειτουργική διαχείριση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  3. Aνέγερση Ξενώνα
  4. Yλοποίηση πανελλαδικής εκστρατείας πρόληψης του καρκίνου