​Για πρώτη φορά μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί, όντως, μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barre (GBS), που προκαλεί παράλυση στους πάσχοντες.

Το επικίνδυνο σύνδρομο προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Προκαλεί αδυναμία, πόνο και, συχνά, παράλυση χεριών και ποδιών. Η Γαλλική μελέτη βασίστηκε σε έξαρση του ιού - προάγγελο των όσων θα συνέβαιναν αργότερα - στη Γαλλική Πολυνησία, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014. Οι ειδικοί μελέτησαν δείγματα αίματος 42 ασθενών και διαπίστωσαν ότι εάν νοσούσαν 100.000 άνθρωποι, 24 από αυτούς θα ανέπτυσσαν το εν λόγω σύνδρομο.

Ο καθηγητής Arnaud Fontanet, από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, δήλωσε σχετικά: "Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε μεγάλο αριθμό ασθενών που ανέπτυξαν το σύνδρομο Guillain-Barré, έπειτα από μόλυνση από τον ιό Ζίκα κι αυτό αποδεικνύει ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει GBS. Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτό το σύνδρομο ανέφεραν συμπτώματα από μόλυνση με τον ιό Ζίκα έξι μέρες πριν από τα νευρολογικά συμπτώματα, ενώ όλοι είχαν αναπτύξει αντισώματα στον Ζίκα". 

Στη Γαλλική Πολυνησία, όπου παρουσίασε έξαρση ο ιός Ζίκα, 32.000 πάσχοντες συμβουλεύτηκαν γιατρό για τη μόλυνση και 42 διαγνώστηκαν με GBS, την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου του 2013 και Φεβρουαρίου 2014.