Δεν έχετε ύπνο. Σηκώνεστε από το κρεβάτι και γυροφέρνετε στην κουζίνα, ανοιγοκλείνοντας το ψυγείο. Τελικά ενδίδετε και μασουλάτε κάτι, που δεν το λες και υγιεινό.

Τα βραδινά "μασουλήματα", μάλιστα, παρομοιάζονται από τους επιστήμονες με τα "μασουλήματα της μαριχουάνας". Δεν είναι η πρώτη φορά που η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με υπερφαγία και με κακές διατροφικές επιλογές, όπως μπισκότα, πατατάκια, σοκολάτες. Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι η υπερισχύς των "αμαρτωλών" σνακς είναι, πλέον, γεγονός, μεταξύ εκείνων που "τα έχουν σπάσει" με τον ύπνο. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση SLEEP και δείχνουν πώς οι λίγες ώρες ύπνου είναι ο λόγος που ξεκινά η διαδικασία υπερφαγίας - μια διαδικασία που προκαλεί αίσθημα ευφορίας, ανάλογο με εκείνο που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η μαριχουάνα. 

“Η έλλειψη ύπνου ανοίγει την όρεξη κυρίως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Από άποψη βιολογικού μηχανισμού, η έλλειψη ύπνου τονώνει την αίσθηση ηδονής και απόλαυσης που παίρνει κανείς όταν τρώει, με συνέπεια να θέλει να φάει παραπάνω από το κανονικό" εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Dr Erin Hanlon.