Τα πολλά θανατηφόρα περιστατικά λόγω επιπλοκών της γρίπης και η αθρόα εισαγωγή στις ΜΕΘ - φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι - έδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις ατέλειες του συστήματος, που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχικής γρίπης.

Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Α. Σκουτέλης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής παθολογίας - λοιμώξεων, συντονιστής διευθυντής, Ε’ Παθολογική Κλινική & Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και A. Πεφάνης, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, συντονιστής διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που θα λάβει χώρα από τις 4 – 6 Μαρτίου στην Αθήνα, "φταίμε όλοι γι' αυτό, που δεν εμβολιαστήκαμε εγκαίρως". 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο ανεπαρκής εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και το γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνετέλεσαν σε θανάτους ασθενών, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε υψηλό ποσοστό κάλυψης έναντι του στελέχους Α (Η1Ν1). Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας κυμάνθηκε σε μονοψήφια σχεδόν ποσοστά. Οι αιτίες πολλές. Μεταξύ άλλων οι ιδεοληψίες, αυθαιρεσίες, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστημονική αλήθεια. "Επιπλέον η γρίπη φέρνει κι άλλα προβλήματα λοιμώξεων, όπως το αρνητικό ρεκόρ στη μικροβιακή αντοχή" είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους να εμβολιαστούν του χρόνου, ακόμη κι αυτούς που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.