Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, ενόψει του 16ου Παναλλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα φυματίωσης είναι σποραδικά και αφορούν κυρίωςσε άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές, όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ωστόσο η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων υπογράμμισε την ανάγκη οργανωμένων υγειονομικών ελέγχων και επείγουσας φροντίδας, ειδικά για τα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Άγγελος Πεφάνης παθολόγος - λοιμωξιολόγος, συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και γενικός γραμματέας της επιστημονικής εταιρείας: "Λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. Ωστόσο, επειδή οι Σύριοι προέρχονται από χώρα που είχε καλό υγειονομικό επίπεδο, δεν πρέπει να θεωρούνται φορείς προβλημάτων υγείας, όπως η φυματίωση. Μεγαλύτερο πρόβλημα ανθεκτικής φυματίωσης υπάρχει από εκείνους που έρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης". 

Επιπλέον το πρόβλημα έγκειται και στις μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, όπου παρατηρούνται κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η διαχείριση των κρουσμάτων φυματίωσης στις κλειστές δομές, όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα. 

"Με επιστολές μας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και προς το Υπουργείο Υγείας εδώ και 2-3 χρόνια έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, ειδικά αναφορικά με κρατούμενους και μετανάστες από χώρες, όπου ενδημεί η φυματίωση. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε κλειστές δομές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης" είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων, συντονιστής διευθυντής της Ε' Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Λοιμώξεων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αθανάσιος Σκουτέλης

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, στη χώρα μας υπάρχουν σποραδικά κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης, τα οποία αντιμετωπίζονται επαρκώς με την κατάλληλη θεραπεία και νοσηλεία στα εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς για τη νόσο - ένα από αυτά βρίσκεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία»