Όποιος έχει παρατεταμένο στρες κάποια στιγμή θα αρχίσει να ξεχνάει πολύ και να έχει φλεγμονή στον εγκέφαλο, κάτι που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει ρόλο - κλειδί στην όλη διαδικασία.

Η νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα βασίστηκε σε πειράματα με ποντίκια και είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και στη βραχυχρόνια μνήμη. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευροεπιστήμης Jonathan Godbout, μελέτησαν τη συμπεριφορά ποντικιών, που αντιμετώπιζαν bullying από ένα ποντίκι - εισβολέα, που το ονόμασαν "άλφα" και εξ' αυτού του λόγου είχαν μεγάλο στρες.

"Μιλάμε για το χρόνιο στρες. Όχι το στρες που νιώθει κάποιος που θα κάνει μια ομιλία μπροστά σε κοινό ή το άγχος που έχει όταν γνωρίζει κάποιον" εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα πειράματα αυτού του είδους μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο σε νέες θεραπείες, για όσους ανθρώπους υποφέρουν από απώλεια μνήμης π.χ. λόγω μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής (θύματα bullying, στρατιώτες, εργαζόμενους σε στρεσογόνο περιβάλλον κ.ά.). Τα πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν για καιρό εκτεθεί στη στρεσογόνα συμπεριφορά του επιθετικού τρωκτικού "άλφα", δυσκολεύονταν να θυμηθούν πού βρισκόταν η έξοδος διαφυγής σε έναν λαβύρινθο, παρόλο που, πριν ξεκινήσει η περίοδος πρόκλησης στρες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τη θυμηθούν. Το πρόβλημα μνήμης των ποντικιών διαρκούσε περίπου ένα μήνα, ενώ και αργότερα έδειχναν σημάδια αντικοινωνικότητας.

Επιπλέο τα στρεσαρισμένα πειραματόζωα είχαν αισθητές αλλαγές στον εγκέφαλό τους, όπως ίχνη φλεγμονής λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός τους στην έξωθεν πίεση. Όσο μεγαλύτερη ήταν η φλεγμονή και η ανοσολογική αντίδραση (με παρουσία μακροφάγων κυττάρων στον εγκέφαλο), τόσο πιο έντονη ήταν η απώλεια μνήμης.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν να δώσουν στα πειραματόζωα μια χημική ουσία που «φρέναρε» τη φλεγμονή. Τα συμπτώματα κατάθλιψης των ζώων δεν έφυγαν, αλλά εξαφανίσθηκε το πρόβλημα της μνήμης. Έτσι ευελπιστούν να ανακαλύψουν νέες φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες για τα προβλήματα μνήμης, στοχεύοντας στο να μπλοκάρουν τη διαδικασία εγκεφαλικής φλεγμονής λόγω του στρες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Journal of Neuroscience".