Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιοι της επιτροπής για τα ναρκωτικά του ΟΗΕ. Σε συνέντευξη τύπου του ΚΕΘΕΑ παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της, σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκε η εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Το φαινόμενο αφορά κυρίως στις βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία ουσιών που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους. Οι ιθύνοντες επισημαίνουν ότι η μη αναγκαία χρήση τους ενέχει τον κίνδυνο εξάρτησης. Επιπλέον οι χρήστες βενζοδιαζεπινών ηλικίας άνω των 65 χρόνων, όπως έχει αποδειχθεί, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας μέσα σε διάστημα 15 ετών, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση αυτών των ουσιών.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είχαν αναφέρει 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση 55% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία είχαν αναφερθεί 388 νέες ουσίες. Πρόκειται για μια πολύ ετερογενή κατηγορία ουσιών, κυρίως συνθετικά κανναβινοειδή, φαινεθυλαμίνες και συνθετικές καθινόνες, οι οποίες κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές και δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη και το δεδομένο της ευρείας προώθησης των νέων ψυχοδραστικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιάζοντας την Έκθεση, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ότι στη χώρα μας, με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση της φτώχιας και το καθημερινό δράμα των προσφύγων, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση της χρήσης και της περιθωριοποίησης.

Την ίδια στιγμή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε αναλγητικά. Σε πολλές χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου,  παρόλο που παγκοσμίως η χρήση αυτών των ουσιών έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του αιώνα. Το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης των αναλγητικών γίνεται από τους κατοίκους της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Το πρόβλημα δεν είναι η ανεπάρκεια της παγκόσμιας προσφοράς, αλλά μάλλον η έλλειψη εκπαίδευσης και ο φόβος της εξάρτησης, αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Παράλληλα αυξάνεται η καθαρότητα και η δραστικότητα όλων των ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης, της ουσίας που καταναλώνεται συχνότερα στην ΕΕ και η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των κατασχέσεων στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η χρήση κοκαΐνης. Παρά το γεγονός ότι η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών είναι σχετικά χαμηλή στην ΕΕ, οι ουσίες αυτές εξακολουθούν να  συνδέονται με το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενειών, θανάτων και κόστους θεραπείας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Κάθε χρόνο στην ΕΕ 6.000 χρήστες ουσιών πεθαίνουν από υπερβολική δόση, κυρίως οπιοειδών. Περίπου το 40% του εκτιμώμενου παγκόσμιου αριθμού των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και ζουν με τον HIV βρίσκονται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Βόρεια Αμερική παραμένει η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά παγκοσμίως - συμπεριλαμβάνονται όλο και περισσότεροι θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης, κυρίως από συνταγογραφούμενα φάρμακα.