Είναι ένα σπάνιο κι επικίνδυνο σύνδρομο, που προκαλεί καρδιακή προσβολή. Πρώτη φορά περιγράφηκε το 1990 και μέχρι τώρα θεωρείτο ότι προκαλείται από έντονο συναισθηματικό στρες, από θλίψη, θυμό ή φόβο. Πόσες φορές δεν λέει ο λαός "έσπασε η καρδιά του στο άκουσμα της είδησης" ή "αυτός ο άντρας της ράγισε την καρδιά"...

Φαίνεται, όμως, ότι η καρδιά δεν "ραγίζει" μόνο από στενοχώριες και βάσανα, αλλά κι από μεγάλες, αιφνίδιες χαρές. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στο στήθος και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενεργοποιείται από ένα "κύμα" ορμονών, που κάνει την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα. Σύμφωνα με τη νέα Ελβετική έρευνα περίπου 1 στις 20 περιπτώσεις «ραγίσματος» της καρδιάς οφείλεται σε ένα ευτυχές συμβάν. Συνήθως κανείς γίνεται καλά μετά από λίγο, αλλά ορισμένες φορές το περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 485 ασθενείς, που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο Takotsubo, μετά από μια έντονα συναισθηματική κατάσταση, όχι απαραίτητα τραυματική ή στενάχωρη. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% ανέπτυξε το σύνδρομο αφού προηγουμένως βίωσε μια μεγάλη χαρά, από έναν γάμο, μια γέννηση ή ένα πάρτι γενεθλίων. 

“Ο ασθενής με το σύνδρομο αυτό δεν είναι, πια, ο κλασσικός ασθενεής με ραγισμένη καρδιά λόγω στενοχώριας. Η ασθέενια μπορεί να προσβάλει και άτομα που βίωσαν θετικά συναισθήματα" εξήγησε ο Dr. Jelena Ghadri, καθηγητής καρδιολογίας, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Η εξασθένηση των καρδιακών μυών έχει ως συνέπεια η αριστερή κοιλία της καρδιάς να φουσκώνει στο κάτω μέρος της, ενώ το πάνω μέρος να παραμένει στενό. Δημιουργείται, έτσι, ένα χαρακτηριστικό σχήμα, που μοιάζει με μια ιαπωνική παγίδα για χταπόδια (τακοτσούμπο), από όπου πήρε και το όνομά της. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (96%) η καρδιά «ραγίζει» μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν, όπως ένας θάνατος, η παρακολούθηση μιας κηδείας, ένα ατύχημα, ο φόβος μιας σοβαρής ασθένειας, ένας χωρισμός κ.ά. Σε μια κωμικοτραγική περίπτωση μάλιστα, το σύνδρομο εμφανίσθηκε, όταν ένας παχύσαρκος κόλλησε στη μπανιέρα!

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις «ραγισμένης» καρδιάς (το 95%) αφορούν σε γυναίκες, με μέση ηλικία 65 ετών αν η αιτία είναι δυσάρεστη και 71 ετών αν η αιτία είναι ευχάριστη.