Δωρεάν εξετάσεις στους πρόσφυγες, διανομή τροφίμων και φαρμάκων και εμβολιασμός σε βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών έγινε σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «We Care», που αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, το οποίο υλοποιείται από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με  τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”. Στη δράση συνέδραμαν ο Δήμος Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, μετέβη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών, με επικεφαλής την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ενώ παρέστησαν στο σημείο ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Νικαίας Αλέξιος, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας, οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Εμμανουήλ Παπασσάβας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Σάκης Ρουβάς, οι οποίοι συμμετείχαν στη διανομή φαρμάκων και τροφίμων στους πρόσφυγες

Προσερχόμενη στον χώρο η κ. Βαρδινογιάννη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους μέσα από το Πρόγραμμα «We Care» που έχουμε οργανώσει. Ήρθαμε σήμερα εδώ όλοι μαζί ενωμένοι, με την Αρχιεπισκοπή, τον Δήμαρχο Πειραιά, τον κ. Πατούλη... για να προσφέρουμε. Ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια να εκφραστώ, να εκφράσω τη συγκίνησή μου βλέποντας αυτά τα μικρά παιδιά με τις μητέρες τους, ανήμπορα να επιβιώσουν σ’ αυτό το χώρο. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι έρχονται ιδιώτες, άνθρωποι απλοί και προσφέρουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει εμβόλια για να εμβολιάσουμε τα παιδιά, να τους δώσουμε βιβλιάριο υγείας που θα τους χρησιμεύσει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης...».

Στο υπαίθριο ιατρείο που στήθηκε εξετάστηκαν βρέφη και παιδιά ηλικίας 1-16 χρονών, η κατάσταση της υγείας των οποίων ήταν σε γενικές γραμμές καλή. Σ’ εκείνα που παρουσίαζαν κάποια συμπτώματα χορηγήθηκε η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή  και εμβολιάστηκαν 170 παιδιά κατά της ηπατίτιδας, της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας. 

Επίσης σε μικρούς και μεγάλους προσφέρθηκαν είδη προσωπικής υγιεινής, εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα, γάλα και μπισκότα.  

Η κ. Βαρδινογιάννη, κατά την επίσκεψή της στον χώρο, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, και του ζήτησε να την ενημερώσει για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί, ώστε να αποστείλει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, κατά την επίσκεψή του στον χώρο δήλωσε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με την κα. Βαρδινογιάννη έχουν προνοήσει εδώ και αρκετούς μήνες, προβλέποντας αυτή την κρίση. Θα σταθούμε μαζί με τους δημάρχους, μαζί με την Πολιτεία, σε όλη την Ελλάδα οι Αρχιερείς, η Αρχιεπισκοπή, η 'Αποστολή', δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν, σηκώνοντας μέρος του βάρους της χώρας. Η εκκλησία παντού, με όλο το δίκτυό της θα σταθεί προσφέροντας φαγητό, γιατρό, φάρμακο στους ανθρώπους που έρχονται και ζητούν βοήθεια». 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης πρόσθεσε:«Η προσπάθεια της ΚΕΔΕ, και της  'Αποστολής'  με το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη συνεχίζεται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ενταθεί κιόλας γιατί όπως ακούσαμε και από τον αρμόδιο υπουργό θα υπάρξουν μεταναστευτικά ρεύματα που θα παραμείνουν. Σήμερα είμαστε στον Πειραιά, εδώ ο δήμαρχος κ. Μώραλης έχει κάνει ό,τι μπορεί. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για τα προσφυγόπουλα, για τα παιδιά των μεταναστών και για μια χώρα που έχει δείξει ανθρωπισμό και θα συνεχίσει να τον δείχνει». Ο κ. Πατούλης, επισήμανε ταυτόχρονα και την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της Κυβέρνησης,  η Αυτοδιοίκηση και όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου, προκειμένου η προσπάθεια που γίνεται να είναι πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Ζήτησε την ουσιαστική συμβολή του κράτους στην οργάνωση των δήμων που λειτουργούν προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, ώστε να καλύπτονται άμεσα οι όποιες ανάγκες προκύπτουν.

Τέλος δήλωση έκανε και ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Σάκης Ρουβάς: «"Οι εκπρόσωποι του λαού μας πρέπει να αποφασίσουν ότι έχουν μία -και μόνον μία- γραμμή, έτσι ώστε να μην έχουμε καμία αμφιβολία στο μυαλό μας, όλοι οι Έλληνες, ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Και πρέπει ό,τι μπορεί ο καθένας από τη μεριά του να το κάνει. Βλέπουμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, το Ίδρυμα της κ. Βαρδινογιάννη, την Αρχιεπισκοπή, όλους τους Δήμους, τους ανθρώπους να βοηθούν όπως μπορούν. Είναι συγκινητικό...».