Συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο συνάντησης αντιπροσωπείας τους με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα έχει σήμερα στις 9.30 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση των δύο μεγαλύτερων κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης που είναι το ΕΣΥ και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με  τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας που εκτελείται για το τρέχον έτος, οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας συρρικνώνονται περαιτέρω. Φέτος θα διαμορφωθούν στο 5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 6% από το 2ο Μνημόνιο και ποσοστού 7,5% του ΑΕΠ στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι "Όταν μειώνονται οι Δημόσιες Δαπάνες την πληρώνουν οι πολίτες. Καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών", εκτιμώντας ότι φέτος η  Ιδιωτική δαπάνη Υγείας θα κλείσει  στο 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα Νοσοκομεία φέτος θα λάβουν λιγότερα χρήματα ως Κρατική Χρηματοδότηση (1,15 δις) από αυτά που οφείλουν στους προμηθευτές  τους (1,3 δις ευρώ), με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον, για την πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, δεν προβλέπει τίποτα, με αποτέλεσμα φέτος να μην γίνουν προσλήψεις προσωπικού. "Το πολύ να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 950 θέσεων που προκηρύχτηκαν, αν και είναι σταγόνα στον ωκεανό", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκος. 

Και συνεχίζει: "Έχουν αποχωρήσει 20.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τελευταία έξι χρόνια. Σε κάθε κλινική των 40 Ασθενών είναι μία Νοσηλεύτρια στη βάρδια.
Θερίζει η γρίπη και στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι πάνω από 50 Ασθενείς την ημέρα, εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης (απέλυσαν 190 εργαζομένους μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ που εργάζονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να προσλάβουν με ρουσφέτια τα δικά τους παιδιά εκτός ΑΣΕΠ.
Διαλύεται το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και οι συντάξεις μετατρέπονται σε Προνοιακά Επιδόματα. Εξανεμίζεται η Κρατική Χρηματοδότηση και η κυβέρνηση στέλνει σε εμάς να πληρώσουμε το λογαριασμό, της διαχρονικής καταλήστευσης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων".

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί  την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς μία Νοσηλεύτρια δεν μπορεί να εργάζεται ως την ηλικία των 67 ετών και να παρέχει ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στο Σύστημα. Καταγγέλλει επίσης, ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και το Επίδομα Παραμεθορίων – Προβληματικών Περιοχών χορηγείται με ημερομηνία λήξεως και προϋποθέσεις.