«Η χρονιά που πέρασε έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία την ικανότητα του διεθνούς συστήματος να ανταποκρίνεται σε κρίσεις και μαζικούς, βίαιους εκτοπισμούς ανθρώπων, και διαπιστώθηκε ότι είναι θλιβερά ανεπαρκής".

Έτσι ξεκινά η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015, με τίτλο "η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο", που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με φόντο το σκηνικό της άνευ προηγουμένου παγκόσμιας μετανάστευσης, επαναλαμβανόμενα θέματα περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στην υγεία, την υγεία παιδιών και γυναικών, σεξουαλικά δικαιώματα, και την άρνηση της υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές. Σε αυτή την περιεκτική ανασκόπηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 160 χώρες, η υγεία αποτελεί ρητή και σταθερή υποκείμενη απειλή.

Πολλές από τις αδικίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2015 διαμορφώθηκαν από τα κύματα της μετανάστευσης, καθώς οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν ανεπαρκή παροχή φροντίδας υγείας περνώντας από χώρες με περιορισμένες υποδομές υγείας. Επίσης, η κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και η κακοποίηση ήταν κοινός τόπος σε πολλές χώρες. Το 2015, ακόμη ένα εκατομμύριο Σύριοι εγκατέλειψαν τη χώρα, πέραν του εσωτερικού εκτοπισμού των 7- 6 εκατ. Συρίων, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά. Στην Ισπανία, υπολογίζονται στις 750.000 οι ανεπίσημοι μετανάστες που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. 

Η Ελλάδα συνεχίζει να συγκλονίζεται από τους αιτούντες άσυλο, ασκώντας πίεση στο σύστημα υγείας που εξ αρχής δεν ήταν επαρκές. 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εφιστά επίσης την προσοχή στους πληθυσμούς των Ρομά της Ελλάδας και  Κροατίας, όπου οι εξαιρετικά κακές συνθήκες στέγασης έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. 

Ως θετικό στοιχείο καταγράφεται η νέα κυβέρνηση του Καναδά που το Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο επανεγκατάστασης 25.000 Συρίων προσφύγων από τις αρχές του 2016, με εγγύηση κάλυψης της υγείας όλων.

Όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ήδη περιορισμένες περιφερειακές υπηρεσίες υγείας επιδεινώθηκαν από φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές. Ο σεισμός του Νεπάλ του Απριλίου 2015, οδήγησε στην κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας. Με 8856 επιβεβαιωμένους θανάτους και 22.309 τραυματίες, η πλήρης καταστροφή τουλάχιστον 602.257 σπιτιών, και η μετατόπιση πάνω από 100.000 ανθρώπων, οι δυνάμεις υποστήριξης έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν συχνά ανυπέρβλητες προκλήσεις, τη στιγμή που η χώρα εξακολουθεί την ανοικοδόμησή της. 

Στην Αϊτή, εκτός από την έλλειψη υπηρεσιών υγείας για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, μια επιδημία χολέρας τους πρώτους 6 μήνες του 2015, οδήγησε σε τριπλάσια αύξηση περιστατικών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Μια υποχρηματοδοτούμενη  ανθρωπιστική υποστήριξη αυτών των κρίσεων αρνήθηκε στους Αϊτινούς το βασικό δικαίωμά τους στην υγεία.

Η πολιτική σύγκρουση έχει οδηγήσει σε συνεχή καταστροφική βία, συχνά οδηγούμενη ενάντια του ιατρικού προσωπικού και των νοσοκομείων, και την επακόλουθη άρνηση της υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος, σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Σουδάν. Επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί των εγκαταστάσεων υγείας στο Κορντοφάν περιοχή του Νότιου Σουδάν, έχουν καταστρέψει περίπου 26 νοσοκομεία και κλινικές από το 2011, αφήνοντας μόνο δύο νοσοκομεία το 2015 για πληθυσμό 1 - 2 εκατ. ανθρώπων. Στη Συρία, η ένοπλη βία του ισλαμικού κράτους (IS) έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εγκαταστάσεων υγείας και σε εκτεταμένη απαγόρευση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, εκτός των 697 επαγγελματιών υγείας που σκοτώθηκαν από τον Απρίλιο του 2011.

Καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να είναι προβληματική σε πολλές χώρες, και οι ανασφαλείς ή ποινικοποιούμενες αμβλώσεις έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες, υπάρχουν λίγες θετικές εξελίξεις γύρω από την υγεία των γυναικών και τη σεξουαλική υγεία. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα μεσω αξιολογήσεων της πολιτικής υγεία τους, αλλά η κοινή άρνηση βασικών δικαιωμάτων σε λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικούς, τρανσεξουαλ ή διαφυλικούς, και σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο θέμα.

Τα δικαιώματα των παιδιών απειλούνται με την στρατολόγηση των παιδιών για στρατιωτικούς σκοπούς σε πολλές εμπόλεμες περιοχές. Η Αμνηστία τονίζει την ένοπλη ομάδα Boko Haram στη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν, που στρατολογούν  παιδιά να υλοποιήσουν μεγάλο μέρος της καταστροφής τους, η οποία το 2015 οδήγησε σε περισσότερους από 8200 θανάτους. Αλλού, τα παιδιά έχουν επίσης πληγεί σοβαρά και δεν εξυπηρετούνται επαρκώς μέσω περιορισμένης ή ανύπαρκτης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Στη Μαδαγασκάρη, την πέμπτη φτωχότερη ναυτική χώρα στον κόσμο, η έκθεση αναδεικνύει τα ευρήματα της UNICEF για το 2015 όπου το 47% των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι υποσιτισμένα και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνει ως θετικές εξελίξεις την υιοθέτηση των Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς και την αποδεδειγμένη κοινωνική και οικονομική πρόοδο σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, όπως ο Salil Shetty αναφέρει στον πρόλογο της έκθεσης, «... η προστασία και ενίσχυση των συστημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των αμάχων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προαιρετική. Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. "Κατά την επανεξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο το 2015, είναι σαφές ότι η άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία είναι επείγον και επαναλαμβανόμενο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα".