Είναι η περίδος όπου οι δεσμοί της φιλίας εδραιώνονται και μαζί τους η εμπιστοσύνη, καθώς οι έφηβοι μοιράζονται μεταξύ τους κρυφά κι ανομολόγητα πράγματα. Τα χρόνια της εφηβείας είναι έτσι κι αλλιώς μια περίοδος που δοκιμάζει τις σχέσεις παιδιών και γονιών, αποτελώντας, παράλληλα, την αρχή νέων εμπειριών, που βάζουν τη σφραγίδα τους στην ενηλικίωση.

Κι ένα απ' τα πιο καινούρια είναι το σεξ. Οι έφηβοι πειραματίζονται, αλλά δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, έδειξε έρευνα, που διεξήχθη το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children», υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συμμετείχαν 4.141 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες, σύμφωνα με το in.gr.
Οι μαθητές απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν μέσα στις τάξεις τους. Η έρευνα υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ, με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Κοκκέβη, χάρη στη μερική οικονομική ενίσχυση από τη UNICEF και στην εθελοντική συμβολή μελών και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 4 15χρονους (25,6%) ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, σε διπλάσιο ποσοστό τα αγόρια (35,0%) από τα κορίτσια (17,3%). Διαχρονικά το ποσοστό 15χρονων, που ανέφεραν σεξουαλική επαφή, αυξήθηκε από το 2002 (21,3%) στο 2006 (29,9%), χωρίς να παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές μετέπειτα. Από τους 15χρονους, που ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλική επαφή, 1 στα 6 αγόρια και 1 στα 4 κορίτσια ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό, οι ίδιοι ή ο/η σύντροφός τους, κατά την τελευταία τους επαφή.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι:

- Στην πλειονότητά τους (79,1%) οι έφηβοι αναφέρουν ότι έχουν τουλάχιστον τρεις στενούς φίλους, ενώ 1 στους 5 (19,2%) έχει έναν ή δύο στενούς φίλους.

- Η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων (89,2%) αναφέρει ότι είναι εύκολο να μιλήσει στον/στην καλύτερό/-ή τους φίλο/-η για "φλέγοντα" θέματα, τα κορίτσια σε υψηλότερο ποσοστό (91,1%) συγκριτικά με τα αγόρια (87,1%) και οι 15χρονοι και 13χρονοι σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους 11χρονους.

- Τα κορίτσια όλων των ηλικιών αναφέρουν ότι νιώθουν περισσότερη υποστήριξη από τους/τις φίλους/-ες τους.

- Οι έφηβοι επικοινωνούν καθημερινά μεταξύ τους κυρίως μέσω τηλεφώνου (κινητού, σταθερού ή skype) (47,0%) ή άμεσων μηνυμάτων που στέλνουν μέσω του Ίντερνετ (π.χ. Facebook chat) (46,0%). Τα κορίτσια αναφέρουν επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων στο κινητό σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τα αγόρια, ενώ τα αγόρια αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συγκριτικά με τα κορίτσια.

- Δύο στους 3 εφήβους (68,3%) συναντούν τους φίλους τους σε εβδομαδιαία βάση, εκτός σχολικών ωρών και πριν από τις 8 το βράδυ, ενώ σχεδόν οι μισοί (47,0%) τους συναντούν με την ίδια συχνότητα μετά τις 8 το βράδυ.