Συνεργασία με την Πολιτεία για να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – ανθρωπιστικού προβλήματος επιδιώκει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) μέσα από τις δομές των Φαρμακευτικών Συλλόγων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ήδη αρκετοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν δραστηριοποιηθεί μπροστά στο δράμα που εξελίσσεται στην χώρα μας, αλλά χρειάζεται ένα κεντρικός συντονισμός έτσι ώστε η προσφορά των Φαρμακοποιών να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. 

Τονίζει παράλληλα, ότι ο ΠΦΣ είχε εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο διόγκωσης του προβλήματος, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από πρωτοβουλία του εκδόθηκε ψήφισμα από τους προέδρους των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων και παραδόθηκε από την PGEU (Pharmaceutical Group Of The European Union) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς όμως τόσο η Ελληνική κυβέρνηση , με εξαίρεση τον Πρόεδρο Της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά ολιγώρησαν και φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι με ψήφισμά της η P.G.E.U. ανέφερε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα εξής:

"Οι φαρμακοποιοί, εκπρόσωποι της PGEU και των Φαρμακευτικών Συλλόγων 18 Ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετείχαν στο Φαρμακευτικό Συμπόσιο των Προέδρων των χωρών-μελών της PGEU, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, ως επαγγελματίες υγείας και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
- Εκφράζουμε την οδύνη μας σχετικά με την ανθρωπιστική τραγωδία την οποία βιώνουν οι πρόσφυγες στα παράλια της Μεσογείου·
- Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση·
- Εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στην ανακούφιση αυτής της κρίσης, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας ως επαγγελματίες του τομέα της υγείας".