Παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, στο Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα στην Αθήνα, ο νέος οδηγός για τους φροντιστές ασθενών με άνοια.

Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) σχεδίασαν και μετέφρασαν στα Ελληνικά τον ανανεωμένο οδηγό «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ασθενών με άνοια», ένα εγχειρίδιο με πρακτικές συμβουλές για τις οικογένειες ατόμων με άνοια και εκείνους που τους φροντίζουν σε καθημερινή βάση.

Βασική προσδοκία είναι το εγχειρίδιο να διευκολύνει τους φροντιστές στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και κατ’ επέκταση να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πάσχοντες. Ο οδηγός θα είναι διαθέσιμος δωρεάν στις ιστοσελίδες της ADI (www.alz.co.uk), της Alzheimer Hellas (www.alzheimer-hellas.gr), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer (www.alzheimer-federation.gr) και στις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (www.latsis-foundation.org) και ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα (http://www.timafoundation.org/).

Η δωρεάν διανομή του οδηγού θα πραγματοποιηθεί μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Η καθηγήτρια κα Μάγδα Τσολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, επεσήμανε ότι το 2015 στην Ελλάδα υπήρχαν 197.000 ασθενείς με άνοια και σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 354.000. 

«Η εκπαίδευση, στήριξη και βοήθεια των περιθαλπόντων στην Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα στην αντιμετώπιση της άνοιας. Το εγχειρίδιο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την ADI, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, αποτελεί πολύτιμη προσφορά στην Ελληνική οικογένεια που φροντίζει ασθενή με άνοια» υπογράμμισε η κα Τσολάκη.