Η Ετήσια Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (WGW) είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γλαυκώματος (WGA) και της Παγκόσμιας Ένωσης Ασθενών με Γλαύκωμα (WGPA), για την ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο, πώς αυτή επηρεάζει την όραση, τον τρόπο διάγνωσης και την αντιμετώπισή της.

«Το γλαύκωμα μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και χρόνια, με συνέπεια να χάνεται ένα σημαντικό μέρος της όρασης, μέχρις ότου ο ασθενής να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο και να διαγνωστεί. Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευτεί το γλαύκωμα νωρίς, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα» ανέφερε ο κ. Καρμίρης, Υπεύθυνος Τμήματος Γλαυκώματος της Οφθαλμολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος. «Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το γλαύκωμα, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με καινοτόμες φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να σταματήσουν ή  να επιβραδύνουν την εξέλιξή του. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, άρα το κλειδί για να διατηρηθεί η όραση στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι η κατάλληλη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης». 

• Προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση. Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης» και είναι μια ασθένεια χωρίς αισθητά συμπτώματα – σημαντικό ποσοστό της όρασής σας μπορεί να χαθεί πριν, καν, αρχίσετε να το παρατηρείτε, συνεπώς η τακτική εξέταση των ματιών, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση, είναι πολύ σημαντική.

• Συζητήστε για το γλαύκωμα. Μιλήστε με τους γονείς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας σχετικά με την ασθένεια και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Συνήθως αφορά σε άτομα >40 ετών. Σπάνια μπορεί να προσβληθούν και άτομα κατά τη βρεφική, παιδική ή νεανική ηλικία.

• Βεβαιωθείτε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους για το γλαύκωμα. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα δεν θα χάσουν την όρασή τους. Ωστόσο πάνω από 50% των ασθενών με γλαύκωμα δεν συμμορφώνεται με τη θεραπεία του, είτε επειδή δεν ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού για τη λήψη της αγωγής του, είτε επειδή διακόπτει εντελώς τη θεραπεία του, μια συμπεριφορά που, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Αντιμετώπιση και παράγοντες κινδύνου

Το γλαύκωμα δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται. Η απώλεια της όρασης δεν μπορεί να αποκατασταθεί, παρόλα αυτά, η υπολειπόμενη όραση μπορεί να διατηρηθεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με οφθαλμικές σταγόνες, με χρήση ακτινών λέιζερ, με χειρουργική επέμβαση ή με έναν συνδυασμό αυτών των μεθόδων.

Εκτός από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος:

• Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος

• Ηλικία άνω των 60 ετών

• Προγενέστεροι τραυματισμοί - κακώσεις οφθαλμού

• Χρήση στεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα

• Και, λιγότερο συχνά, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσος

Τα στοιχεία για τη νόσο είναι άκρως ανησυχητικά. Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι - τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας - χάνουν σιγά σιγά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου. Η Alcon, ο παγκόσμιος ηγέτης στην φροντίδα των ματιών, παρέχει καινοτόμα προϊόντα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, βοηθώντας τους ανθρώπους ανά τον κόσμο να βλέπουν καλύτερα. Οι δύο επιχειρηματικοί τομείς της Alcon - Χειρουργικός και τομέας Προϊόντων Φροντίδας Οφθαλμού - προσφέρουν το πιο ευρύ φάσμα προϊόντων για τη φροντίδα των ματιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Alcon είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα του Ομίλου Novartis, με πωλήσεις 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.alcon.com.