Θεραπεύσιμες είναι οι μισές μορφές καρκίνου μέσω των καινοτόμων θεραπειών, όμως η οικονομική κρίση και οι ανισότητες προκαλούν καθυστερήσεις στο 40% των ασθενών στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας και εντείνουν την οικονομική τους δυσχέρεια αφού χρειάζονται πέντε και πλέον φάρμακα για την σωστή θεραπευτική αγωγή τους.

Την ίδια στιγμή η τάση στα ερευνητικά προγράμματα αφορά εξατομικευμένες θεραπείες, όμως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε περιστολή δαπανών, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της έρευνας.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο Συνέδριο "Καρκίνος: Πολιτική και Οικονομία", που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης παρουσίασε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς και σύμφωνα με την οποία, αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια αυτών των ασθενών. Όπως τόνισε, πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό τους, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στο γιατροί τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ασθενών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθούν και καπνίζουν» τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, σημείωσε ότι "Στην Ελλάδα της κρίσης το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους.  Οι βασικές λύσεις είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η μείωση του κόστους σε ζωές και αντίκτυπο στο σύστημα υγείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση".
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι "Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μας οδηγεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού στις υπηρεσίες υγείας. Μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση, αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες. 
Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι «Η Πολιτεία είναι και σήμερα απούσα και από αυτό το Συνέδριο. Τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών».
Καταλήγοντας πρότεινε μεταξύ άλλων, ορθολογική διαχείριση πόρων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενίσχυση της κλινικής έρευνας καθώς «κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα στην οικονομία 250.000 ευρώ και έμμεσα στο ΑΕΠ 500.000 ευρώ», καθώς και οργανωμένη καταγραφή των αναγκών μέσω εφαρμογής των ογκολογικών μητρώων ασθενών.

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος στο νοσοκομείο "Υγεία", κ.Πάρις Κοσμίδης ανέφερε πως ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.
Σε κάθε χώρα διαφοροποιείται η στρατηγική αντιμετώπισης, για λόγους οικονομίας. «Το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκ. περιπτώσεις.» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της EUROPCARE μειώνονται οι θάνατοι χάρη στις νέες θεραπείες και το έργο των γιατρών.
Τι ανεβάζει το κόστος; Tα φάρμακα και ο πληθυσμός που γερνάει. Ευτυχώς όμως, αν και αυξάνεται το κόστος, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά.
«Μία σημαντική λύση στη μείωση του κόστους είναι και η χρήση βιο-ομοειδών φαρμάκων» τόνισε ο κ. Κοσμίδης.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Ιωάννης Ισίδωρος Βαρθαλίτης, αναφέρθηκε στον Υγειονομικό χάρτη για τις ογκολογικές υπηρεσίες υγείας, επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας. "Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ο χάρτης δεν είναι επικαιροποιημένος, γι’ αυτό και καταφεύγουμε σε στατιστική αναγωγή των στοιχείων άλλων χωρών" δήλωσε ο κ. Βαρθαλίτης.

Ο Διευθυντής της Γ' Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan κ. Βασ. Μπαρμπούνης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περισσότερα φάρμακα, λιγότεροι θάνατοι» επικαλούμενος στοιχεία μελετών στις ΗΠΑ, που αναφέρουν ότι η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκ. δολάρια. Η καινοτομία των νέων θεραπειών αύξησε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. «Τα καινοτόμα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά μακροπρόθεσμα επιφέρουν εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας» κατέληξε ο κ. Μπαρμπούνης.
 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών κ. Ζωή Γραμματόγλου, υπογράμμισε ότι «το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής. Όμως ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά όταν λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα. Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας».

Ο επικεφαλής του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas κ. Νίκος Χατζηνικολάου, τόνισε ότι το κόστος του καρκίνου ξεπερνά τα 200 δισ. δολ. ετησίως, ενώ η νόσος προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας λόγω των θανάτων. Παρατηρώντας ότι «η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία είναι πολύ ριψοκίνδυνη, όταν ένα πολύ μικρό ποσοστό των φαρμάκων που ανακαλύπτονται, βγαίνουν τελικά στη αγορά» και πρόσθεσε πως η σύγχρονη τάση είναι η εξατομικευμένη θεραπεία, γιατί ο κάθε ασθενής αποτελεί διαφορετική περίπτωση.
Υπογράμμισε όμως ότι «τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα όπως η οριζόντια περικοπή τιμών, επιβραδύνουν την καινοτομία και μειώνουν τις πηγές χρηματοδότησης για τις μελλοντικές θεραπείες».