"Τα πράγματα αλλάζουν, και η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου μετατρέπεται τώρα σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης. Αναμένοντας και τις αποφάσεις και γνωρίζοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου αλλάζει η τακτική υπηρεσιών υγείας. 

Διασφαλίζουμε την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την υγιεινή στους χώρους αυτούς και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας".

Στις αλλαγές πολιτικής της Ελλάδας σε ότι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στην εκδήλωση «Περιφερειακή Διαβούλευση, Η Υγεία καθ’ όλη τη Διαδικασία Υποδοχής, Διατομεακός Διάλογος» που συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Τμήμα Μεταναστευτικής Υγείας του Περιφερειακό Γραφείου Βρυξελλών. 

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι την ίδια στιγμή οφείλουμε να πείσουμε το λαό μας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος από τους πληθυσμούς αυτούς."Η προπαγάνδα περί «υγειονομικής βόμβας», είναι ένας μύθος" είπε ο κ. Μπασκόζος και συνέχισε, "και θα ήθελα από τη θέση μου για ακόμη μια φορά να το υπογραμμίσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και κάνουμε το παν για να τους παρασχεθούν. 

Για να αποκλείσουμε, όμως, κάθε ενδεχόμενο εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων έχουμε προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή, βλέπουμε το επιδημιολογικό προφίλ και τη σύνθεση των πληθυσμών που έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον από παιδιά, έγκυες γυναίκες, νέες γυναίκες, ηλικιωμένους, που σημαίνει ότι διαφοροποιείται και η ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας.  Σε αυτό το πλαίσιο, 2 μονάδες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ  βρίσκονται καθ’ οδόν για την Ειδομένη, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που παραμένουν  εκεί ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα, με τη συμμετοχή παιδιάτρων και γενικών γιατρών. Ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγάλος, αλλά μπορούμε να ανταποκριθούμε".

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι "αυτά που συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς οι ανάγκες και οι ευθύνες- όχι μόνο οι δικές μας αλλά όλης της Ευρώπης-  έχουν μεγαλώσει και πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα  όπως, για παράδειγμα, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ευρώπη δηλ. αυτό των ανοιχτών συνόρων ή θα πισωγυρίσει σε κλειστά σύνορα, σε έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ξενοφοβία;  Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, έχει δείξει με τη στάση της- το διεμήνυσε άλλωστε και ο  Πρωθυπουργός μετά και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής- ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών, θα σεβαστούμε τα δικαιώματα όλων προσφύγων και μεταναστών που προσφεύγουν στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος τους στην Υγεία.

Τελειώνοντας, ανεξαρτήτως αποφάσεων, ο κ. Μπασκόζος ανακοίνωσε πως ως Ελληνική Πολιτεία, Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας, "αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να δείξουμε τον δρόμο και να αναδείξουμε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης και ελπίζουμε ότι αυτό θα επικρατήσει στο τέλος. Έτσι, θα αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους πληθυσμούς όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις, εργαζόμενοι σε 24ωρη βάση, αξιοποιώντας την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών κτλ με το Συντονισμό του Υπουργείου Υγείας. Για το καλό της ανθρωπότητας, για το μέλλον της Ευρώπης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο δικαίωμα της υγείας, θα είμαστε μαζί σε αυτό τον δύσκολο δρόμο".