Νέος γύρος κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα, με συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 3  το μεσημέρι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην κινητοποίηση θα μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί και φαρμακοποιοί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημονικών φορέων.

Συνάντηση με την Κομισιόν
Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για το θέμα, με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις απόψεις, θέσεις και προτάσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και ολόκληρου του επιστημονικού κόσμου, για το σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση «νέο Ασφαλιστικό».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Λίγο αργότερα, έφτασαν στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών για την αξιολόγηση του «προγράμματος στήριξης», έτσι οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν από τα στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα να μεταφέρουν τις απόψεις που διατυπώθηκαν, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς για την υπέρμετρη επιβάρυνση από το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό καθώς και τις προτάσεις τους για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
 
Στη συνάντηση τους επιστημονικούς φορείς εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γιώργος Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό  Επιμελητήριο Ελλάδας), Μιχάλης Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Θανάσης Κατσίκης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), Βασίλειος Αλεξανδρής   (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), Γεώργιος Ρούσκας (Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας), Φιλένια Σιδέρη (Ένωση Ελλήνων Χημικών), Αθηνά Τραχήλη (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) και Κωνσταντίνος Λουράντος (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος).

Φοροεπιδρομή
Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει καθαρά εισπρακτικό και φορολογικό χαρακτήρα, είναι αντιαναπτυξιακό και καλείται να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Και σημείωσαν πως με την εισφοροεισπρακτική επιδρομή που προβλέπεται από το προσχέδιο, επιτείνεται πλέον η μαζική έξοδος μεγάλου αριθμού επιστημόνων από το επάγγελμα. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι μηδενίζεται κάθε προϋπόθεση βιωσιμότητας, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και του ασφαλιστικού συστήματος, ενδυναμώνεται η παραοικονομία, μέσω της αύξησης της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και είναι βέβαιη η μετανάστευση αξιόμαχου εργατικού δυναμικού νέων κυρίως επιστημόνων.

Επιπλέον, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε τέτοιο μεγάλο βαθμό είναι κοινωνικά άδικη, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματική, διότι θα οδηγήσει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην ανεργία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Την ίδια στιγμή, με το νομοσχέδιο εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναλογικότητας εισφορών και συνταξιοδοτικής παροχής, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής. Ιδίως αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δραστηριοποιούνται σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά την παρατεταμένη ύφεση και την πολύ υψηλή ανεργία, και πρέπει να αντιμετωπίσουν - πέραν της αύξησης του ύψους των ασφαλιστικών τους εισφορών - και την αύξηση της φορολόγησής τους, της προκαταβολής φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
 
Οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμιά αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική. Και σημείωσαν πως το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα.

Προτάσεις
Οι προτάσεις που έθεσαν υπόψιν των εκπροσώπων της Ε.Ε., οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Διατήρηση ενός αυτόνομου ταμείου επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών,
  • Υπολογισμό των ασφαλιστικών και υγειονομικών εισφορών επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί αμιγώς φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.
  • Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο θα διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
  • Πλαφόν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.
  • Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές, αφού δεν διαφοροποιείται και η αντίστοιχη παροχή.
  • Έκπτωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών των νέων επαγγελματιών για τα πέντε πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
  • Αύξηση της ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος.