Ασθενής που έχει χάσει το χέρι του μπόρεσε να ξανανιώσει το δάχτυλό του, χάρη σε ένα βιονικό ακροδάχτυλο, που έφτιαξαν επιστήμονες,αναφέρει το New Scientist.

Ο Ντένις Σόρενσεν, που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του χεριού του, μετά από έκρηξη πυροτεχνήματος το 2003, μπόρεσε χάρη στο τεχνητό μέλος να νιώσει σε πραγματικό χρόνο αν η επιφάνεια που άγγιζε ήταν μαλακιά ή τραχιά. Οι ερευνητές από την Ελβετία και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EFPL), δήλωσαν ότι η νέα τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη προσθετικών βιονικών άκρων με εξελιγμένη αίσθηση της αφής.

«Η αίσθηση που ένιωθα, έμοιαζε σχεδόν με αυτήν που θα είχα με το κανονικο χέρι μου» δήλωσε ο ασθενής Ντένις Σόρενσεν, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που μπόρεσε να αναγνωρίσει την υφή των αντικειμένων με βιονικά ακροδάχτυλα, εφοδιασμένα με ευαίσθητους αισθητήρες και συνδεμένα μέσω ηλεκτροδίων με τα νεύρα στο πάνω μέρος του χεριού του. Όταν το τεχνητό ακροδάκτυλο κινείτο, ο Σόρενσεν βιώνε την αίσθηση της επιφάνειας και κατάφερνε να διακρίνει σωστά στο 96% του χρόνου αν η επιφάνεια ήταν μαλακή ή σκληρή. Οι ερευνητές δοκίμασαν το βιονικό ακροδάκτυλο και σε τέσσερα άτομα, που δεν είχαν υποστεί ακρωτηριασμό, εισάγοντας ένα μόνο ηλεκτρόδιο στο άνω μέρος του χεριού τους. Οι εθελοντές κατάφεραν να διακρίνουν το είδος της επιφάνειας στο 77% του χρόνου. 
 
Σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης της τεχνολογίας, ο Σόρενσεν είχε νιώσει με το βιονικό χέρι του το σχήμα και την μαλακότητα ή τη σκληρότητα ενός αντικειμένου. Η εξέλιξη είναι ότι το τεχνητό άκρο του απέκτησε μια ακόμη πιο εξελιγμένη αίσθηση αφής. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, πέρα από ιατρικές εφαρμογές, όπως σε προσθετικά άκρα και στη ρομποτική χειρουργική, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε τεχνητά άκρα ρομπότ, στη βιομηχανία κ.α.

Εξάλλου σε άλλη μελέτη που έγινε το 2014 στις ΗΠΑ, ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων στο Κλίβελαντ του Οχάιο κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της αφής και της πίεσης σε ακρωτηριασμένα άτομα, τα οποία μπόρεσαν να τραβήξουν το κοτσάνι από κεράσι χωρίς να το λιώσουν.