Λιγότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, λιγότερα εισοδήματα, λιγότερες κατακτήσεις... Οι άνδρες που στερούνται ύψους δεν πληρούν τις κοινωνικές προδιαγραφές της σύγχρονης κοινωνίας και το κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο είναι χαμηλό. Ανάλογη είναι η κατάσταση μεταξύ των γυναικών με υπερβάλλον σωματικό βάρος.  

Οπότε, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι τώρα, οι καλλίγραμες γυναίκες και οι ψηλοί άνδρες είναι οι κερδισμένοι στη ζωή. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter στη Βρετανία, καθώς επίσης των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Harvard στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Timothy Frayling, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal (BMJ), αφού ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 120.000 ανθρώπους ηλικίας από 40 έως 70 ετών. Ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, εργασία, ετήσιο εισόδημα.

Όπως διαπιστώθηκε, αν εξαιτίας γενετικών λόγων, ένας άνδρας είναι 7 εκατοστά πιο κοντός από έναν άλλο άνδρα, τότε κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 1.500 λίρες (σχεδόν 2.000 ευρώ) μικρότερο. Αν μία γυναίκα έχει βάρος 6 κιλά μεγαλύτερο από μία άλλη ίδιου ύψους, τότε το ετήσιο εισόδημά της είναι 1.500 λίρες (2.000 ευρώ) μικρότερο. Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι από φτωχότερες οικογένειες και περιοχές είναι πιθανότερο να έχουν μικρότερο ύψος και μεγαλύτερο βάρος, εν μέρει λόγω της κακής διατροφής από την παιδική ηλικία.
Η νέα μελέτη δείχνει πειστικά ότι η σχέση είναι διπλής κατεύθυνσης: το χαμηλότερο ύψος στους άνδρες και το μεγαλύτερο βάρος στις γυναίκες έχουν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες ευκαιρίες στη ζωή και ειδικότερα το μικρότερο εισόδημα.

«Η έρευνά μας είναι η καλύτερη έως τώρα απόδειξη ότι το ύψος και το βάρος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα κάποιου, καθώς και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της ζωής του. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος ήσαν συνέπειες της χειρότερης διατροφής και των μικρότερων ευκαιριών στη ζωή. Τώρα δείξαμε ότι ισχύει και το αντίστροφο, ότι, δηλαδή, το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερο εισόδημα» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.

Βέβαια οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό δεν ισχύει για κάθε κοντό άνδρα και για κάθε παχουλή γυναίκα, εφόσον πολλοί εξ' αυτών είναι πετυχημένοι οικονομικά, όμως πρόκειται για μια γενική τάση που είναι αναμφισβήτητη.