Mια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και γιατρών από διάφορες χώρες, με κοινή παρέμβασή της, ζητά, πλέον, να εξεταστεί σοβαρά η πιθανότητα το Αλτχάιμερ να προκαλείται από ιούς όπως του έρπη και από βακτήρια.

Με κοινό άρθρο τους στο περιοδικό της νόσου Αλτσχάιμερ "Journal of Alzheimer Disease", σύμφωνα με την Telegraph, οι 31 επιστήμονες ζητούν να εξετασθεί επειγόντως η πιθανότητα η νευροεκφυλιστική νόσος να προκαλείται από μικροοργανισμούς. Ως κύριοι ύποπτοι θεωρούνται ο ιός του έρπη (HSV-1), καθώς επίσης τα βακτήρια χλαμύδια και σπειροχαίτη.

Σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις πλάκες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και τις ελαττωματικές Τ-πρωτεϊνες. Όμως οι 31 επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι κάποιος μικροοργανισμός, ο οποίος «πυοδοτεί» σε πρώτη φάση τη συσσώρευση των καταστροφικών για τα εγκεφαλικά κύτταρα πλακών. Όπως αναφέρουν, η λύση, τελικά, θα έρθει από αντιμικροβιακά φάρμακα, που θα «φρενάρουν» την άνοια.

«Αυτό που λέμε είναι ότι, υπάρχουν, πλέον, αδιαμφισβήτητες ενδείξεις πως η νόσος Αλτσχάιμερ έχει μια αφανή μικροβιακή συνιστώσα. Δεν μπορούμε, πλέον, να αγνοούμε τα στοιχεία» δήλωσε ο καθηγητής Ντάγκλας Κελ της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Στον τρέχοντα αιώνα έχουν γίνει πάνω από 410 κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο. Μερικά έχουν αφήσει υποσχέσεις, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει πραγματικά να τη θεραπεύσει. Οι «31» επισημαίνουν ότι στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων υπάρχουν αρκετοι κοινοί ιοί και μικρόβια σε κατάσταση «ύπνωσης», που, όμως, μπορεί να «ξυπνήσουν» λόγω καταστάσεων στρες ή άλλης αιτίας που εξασθενεί το ανοσποιητικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι σχεδόν δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν τον ιό του έρπη, τον οποίο κάποτε κόλλησαν και αυτός δεν λέει πια να φύγει από το σώμα τους, οι επιστήμονες ζητούν να μελετηθεί σοβαρά η πιθανότητα ο εν λόγω ιός να κάνει τη ζημιά, αφού είναι, ήδη, γνωστό ότι μπορεί να πλήξει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εξάλλου, όπως αναφέρουν, η συχνή μετάλλαξη του γονιδίου ΑΡΟΕ4, που καθιστά έναν στους πέντε ανθρώπους πιο ευάλωτο στη νόσο Αλτσχάιμερ, αυξάνει από την πλευρά της την πιθανότητα λοίμωξης στον εγκέφαλο.

Οι εγκεφαλικές λοιμώξεις προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Αλτσχάιμερ και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η σχέση αυτή έχει πραγνωρισθεί εδώ και χρόνια. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν, μάλιστα, ότι μια μελλοντική στροφή της έρευνας σε αντιμκροβιακή κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως το Πάρκινσον. Όμως ο επικεφαλής ερευνών της βΒρετανικής οργάνωσης για το Αλτσχάιμερ Alzheimer UK Δρ Τζέημς Πίκετ, αντέτεινε ότι αν και, όντως, ο ρόλος των μικροβίων πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν τους μικοοργανισμούς ως βασικούς ενόχους στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα η νόσος να είναι κολλητική και ότι μπορεί να διαδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.